• Un studiu extins pe parcursul a 15 ani, care a urmărit peste 3.200 de femei, indică faptul că ideea că femeile își pierd interesul pentru sex odată ce ajung la vârsta mijlocie și după aceea este un mit.
  • Aproximativ un sfert dintre femeile participante la studiu consideră sexul ca fiind foarte important indiferent de vârsta lor.
  • Factorii care afectează interesul sexual al femeilor includ schimbările hormonale din perimenopauză, care pot duce la disconfort și dificultăți în excitație, precum și impactul emoțional, cum ar fi depresia și anxietatea.

Este un mit faptul că femeile își pierd interesul pentru sex atunci când ajung la jumătatea vieții și după aceea, potrivit unei cercetări care a urmărit peste 3.200 de femei timp de aproximativ 15 ani.

„Aproximativ un sfert dintre femei apreciază sexul ca fiind foarte important, indiferent de vârsta lor”, a declarat Dr. Holly Thomas, autorul principal al unui rezumat prezentat în timpul întâlnirii anuale virtuale din septembrie 2020 a Societății Nord-Americane de Menopauză.

Studiul arată că un număr substanțial de femei încă apreciază foarte mult sexul, chiar și pe măsură ce îmbătrânesc, relatează CNN.

Recomandări

A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
AURORA BOREALĂ, VIZIBILĂ ÎN ROMÂNIA
TAYLOR SWIFT FACE RAVAGII LA PARIS
O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
OLANDA SPUNE ADIO EUROVISION
NASA VREA TREN PE LUNĂ

„Dacă femeile sunt capabile să vorbească cu partenerul lor și să se asigure că au parte de un sex care să le fie satisfăcător și plăcut, atunci este mai probabil să îl evalueze ca fiind foarte important pe măsură ce îmbătrânesc”, a explicat Thomas, profesor asistent de medicină la Universitatea din Pittsburgh.

Cercetarea, care a analizat datele unui studiu național multisite numit SWAN, sau Studiul Sănătății Femeilor în toată țara, a descoperit trei căi distincte în ceea ce privește sentimentele unei femei cu privire la importanța sexului.

Aproximativ un sfert dintre femei (28%) au apreciat mai puțin sexul, după vârsta mijlocie. Cu toate acestea, un alt sfert dintre femeile din studiu au spus exact contrariul. Aproximativ 27% dintre ele au declarat că sexul rămâne foarte important între 40 și 60 de ani.

„Sexul va arăta diferit”, a declarat Faubion, care este director al Centrului pentru sănătatea femeii de la Clinica Mayo.

„Nu va arăta la fel la 40 de ani ca la 20 de ani; nu va arăta la fel la 60 de ani ca la 40 de ani și nu va arăta la fel la 80 de ani ca la 60 de ani”, a spus ea.

„S-ar putea să existe unele modificări pe care trebuie să le facem, dar oamenii, în general, care sunt sănătoși și au relații bune rămân sexuali”, a adăugat.

Femeile din cadrul studiului care au apreciat foarte mult sexul aveau un nivel de educație mai ridicat, erau mai puțin deprimate și experimentaseră o satisfacție sexuală mai bună înainte de 40 de ani.

„Femeile care făceau sex mai satisfăcător când aveau 40 de ani erau mai susceptibile să continue să prețuiască foarte mult sexul pe măsură ce îmbătrânesc”, a declarat Thomas.

Ce factori afectează interesul sexual al unei femei?

Există o serie de factori emoționali, fizici și psihologici care ar putea afecta modul în care o femeie privește sexul, spun experții. Pe măsură ce femeile intră în perimenopauză, la 40 și 50 de ani, încep să experimenteze schimbări hormonale care pot face ca sexul să devină mai puțin satisfăcător sau chiar dureros.
Scăderea nivelului de estrogen face ca vulva și țesuturile vaginale să devină mai subțiri, mai uscate și mai ușor de rupt, de lovit sau de iritat. Excitarea poate deveni mai dificilă. Bufeurile și alte semne ale menopauzei pot afecta starea de spirit și calitatea somnului, ducând la oboseală, anxietate, iritabilitate, ceață cerebrală și depresie.

Deși studiul nu a analizat în mod specific anxietatea, rezultatele au arătat că femeile cu mai multe simptome de depresie au fost mult mai puțin susceptibile de a evalua sexul ca fiind o prioritate în viață. În plus față de impactul emoțional, un libido redus este un efect secundar al multor antidepresive prescrise pentru tratarea depresiei.

Citește și: