- Somnul este asociat cu o viață mai lungă și o sănătate mintală mai bună.
- Persoanele care dorm suficient se pot simți chiar și cu șase ani mai tinere.
- Lipsa somnului poate face o persoană să se simtă cu 10 ani mai în vârstă decât este.
Dacă te simți prea des obosit și lipsit de putere, ar trebui să te gândești dacă respecți cu adevărat un program de somn. Noile studii arată că lipsa somnului influențează modul în care îți percepi vârsta și îți afectează starea de spirit.
Persoanele care au un somn adecvat și obișnuiesc să se trezească cât mai devreme dimineața, se pot simți chiar și cu 6 ani mai tinere.
Cum influențează calitatea somnului percepția individului asupra vârstei sale?
„Se zice că din cele 24 de ore ale zilei, somnul, perioada în care dormim este singurul interval în care creierul se poate toaleta, se poate curăța de toate produsele, deșeurile, substanțele rezultate în activitatea de peste zi. Un om care nu doarme legat 7-8 ore pe noapte, atenție, legate, nu va putea să se simtă a doua zi în formă”, a explicat Grațiela Dan, psiholog, pentru Aleph News.
„Este singurul mod prin care creierul își poate reveni pentru a ordona a doua zi activitățile în care ne vom implica. E normal că dacă nu vom dormi acele 7-8 ore să nu putem performa în niciun aspect al vieții noastre și nici în ceea ce privește lucrurile care ne solicită fizic. Nu avem forță, nu avem energie, nu avem motivație și atunci, automat, ne percepem noi pe noi ca fiind fără putere, fără forță, deci un pic mai în vârstă, nu?”, a adăugat Grațiela Dan.
Cum scăpăm de insomnii?
Grațiela Dan, psiholog: „Atenție la activitățile pe care le desfășurăm înainte să mergem la somn, dacă vom avea activități care ne solicită emoțional, fizic, dacă vom mânca prea mult.”.
Citește și