- Danemarca, Norvegia și Finlanda ocupă primele poziții în clasament.
- România se clasează pe locul 44, după Ungaria (40) și Bulgaria (43).
- Dintre țările din Europa Centrală și de Est, cel mai bine stă Estonia – locul 18.
Cât de calitativă este viața ta? Indicele de progres social arată că România este în partea de sus a clasamentului, în creștere față de raportul precedent. Te clasezi pe locul 44 din 170, într-un clasament în care cel mai bine stau cetățenii din Danemarca, Norvegia și Finlanda.
România a coborât pe locul 44, după Bulgaria, în clasamentul privind calitatea vieții și bunăstarea socială, conform Indicelui de Progres Social 2023. Danemarca, Norvegia și Finlanda ocupă primele poziții, în timp ce România se menține în categoria a doua.
Studiul, realizat de Social Progress Imperative și susținut de Deloitte, relevă că România a pierdut o poziție față de anul precedent. Nivelul calității vieții și al bunăstării sociale a stagnat global în 2023, iar țara noastră a urmat această tendință.
Indicele de Progres Social măsoară calitatea vieții și bunăstarea socială în baza a trei dimensiuni principale. Totuși, România a evidențiat dificultăți în incluziunea socială și accesul la apă și salubritate.
Pe plan global, patru din cinci persoane din lume au experimentat stagnare sau chiar scădere în progresul social, afectate de probleme precum accesul la educație avansată și calitatea mediului înconjurător.
Desi PIB-ul global pe cap de locuitor a crescut, nivelul de progres social nu a reușit să se îmbunătățească în mod semnificativ pentru majoritatea țărilor. Aceste constatări subliniază necesitatea unor măsuri suplimentare pentru a asigura progresul social și bunăstarea cetățenilor.
Toate statele membre UE se află în primele două categorii, Danemarca, Norvegia şi Finlanda ocupând cele mai înalte poziţii. Doar trei ţări din G7 – Germania (10), Canada (15) şi Japonia (16) s-au clasat în prima categorie a clasamentului.
Dintre ţările din Europa Centrală şi de Est, cea mai bună poziţie este ocupată de Estonia (18), urmată de Cehia (19), Slovenia (20), Lituania (31), Letonia (32), Croaţia (33), Slovacia (35), Polonia (36), Ungaria (40), Bulgaria (43) şi România (44).
Citește și
- 50% dintre femeile din Marea Britanie care fac parte din industria muzicală sunt discriminate, arată un raport
- Thailanda face demersuri pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex. Un nou proiect de lege a fost adoptat
- Apartamentul lui Karl Lagerfeld, în stil futurist cu trei camere de 260 metri pătraţi, a fost vândut pentru 10 milioane de euro