- Un studiu pe 700.000 de veterani americani arată care sunt comportamentele care îți prelungesc viața.
- Printre acestea: aderarea la o dietă predominant vegetariană, activitate fizică, gestionarea stresului, somn odihnitor, interacțiuni sociale.
- E suficient unul dintre aceste comportamente pentru a crește speranța de viață cu 25%.
Oamenii de știință au reușit să identifice cele mai sănătoase obiceiuri de viață și să le prioritizeze. Vestea bună este că adoptarea lor este eficientă la orice vârstă! Și tot pentru o viață sănătoasă și cât mai lunga, „superalimentele” n-ar trebui să lipsească din alimentația ta.
Ce trebuie să schimbăm în comportamentul nostru?
Pentru a ajunge la aceste concluzii, publicate în The American Journal of Nutrition, cercetătorii au studiat un grup de peste 700.000 de veterani americani cu vârsta cuprinsă între 40 și 99 de ani.
Ceea ce, fără îndoială, a ajutat la prelungirea speranței de viață a participanților au fost aderarea la o dietă predominant pe bază de plante, o activitate fizică regulată și constantă, gestionarea stresul negativ, renunțarea la fumat, un somn odihnitor, fară alcool în exces, fară opioide și numeroase interacțiuni sociale.
Veteranii în vârstă de 40 de ani care nu urmează niciuna dintre aceste recomandări au o speranță de viață de 63 de ani , cei care adoptă aceste opt comportamente „virtuoase” pot spera să trăiască până la vârsta de 87 de ani. Pe lângă factorii de risc deja cunoscuți, cum ar fi activitatea fizică, dieta sau fumatul, studiul se concentrează pe factori precum somnul, stresul sau chiar izolarea socială.
Vestea bună este că niciodată nu este prea târziu. Astfel, orice subiect al studiului care a adoptat aceste opt comportamente la vârsta de 50 sau chiar 60 de ani a câștigat aproape 20 de ani de speranță de viață! Un alt punct încurajator este că trebuie doar să adopți unul dintre aceste comportamente pentru a vedea că speranța de viață crește cu 25%.
Trebuie să adoptam toate aceste comportamente?
Nu toate comportamentele au același efect asupra longevității. A nu fi fumat niciodată reduce riscul de deces cu 30% , reducerea consumului de alcool, gestionarea stresului, somnul de calitate și o dietă sănătoasă ar reduce riscul de deces pentru toată lumea cu 20%. În cele din urmă, relațiile sociale ar reprezenta 5%. Dar, fără îndoială, practicarea activității fizice este cea care permite cel mai mare câștig în speranța de viață. Și este vorba doar de a face activitate de intensitate moderată, 20 de minute pe zi. Ceea ce înseamnă mersul pe jos, de exemplu, 10 minute dimineața și 10 minute seara.
Știm ce nu trebuie să mâncam în exces, dar se vorbește mult și despre „superalimentele” importante. Care sunt acestea?
Acestea sunt clasificate în mai multe categorii: găsim semințe germinate sau negerminate (cum ar fi inul), fructe de pădure și fructe roșii. „Super verdețurile” precum varza, algele, dar și produsele apicole precum mierea, lăptișorul de matcă și polenul. În cele din urmă, nu uităm de plante și rădăcini precum ghimbirul, ginseng-ul sau chiar turmericul, un produs emblematic al medicinei tradiționale indiene.
Fructele de pădure pot fi consumate proaspete sau uscate, cerealele trebuie întotdeauna gătite, rădăcinile sunt consumate sub formă de pulbere.
„Superalimentele” au un impact și asupra bunăstării generale, în special asupra gestionării stresului, a greutății, dar și a libidoului! Unele dintre ele sunt, de asemenea, cunoscute pentru a completa deficiențele sau chiar pentru a limita apariția cancerului. Cu toate acestea, chiar dacă sunt „super-alimente”, nu sunt produse miracol.