• Supraviețuitoarea, în vârstă de 85 de ani, povestește ororile holocaustului pentru milioane de oameni, devenind vedetă TikTok.
  • 75 de milioane de vizualizări: Tova Friedman a devenit o vedetă TikTok la 85 de ani cu poveștile ei despre Holocaust.
  • Ea vorbește despre experiențele ei înainte și după lagăr.

O supraviețuitoare a Holocaustului a devenit o vedetă TikTok la vârsta de 85 de ani datorită nepotului ei adolescent. Din sufrageria familiei din Morristown, New Jersey, Aron Goodman, în vârstă de 17 ani, înregistrează scurte videoclipuri cu Tova Friedman amintindu-și de viața din 1944 și 1945 – când avea șase ani în lagărul nazist de exterminare de la Auschwitz.

De asemenea, ea vorbește despre experiențele ei înainte și după lagăr. Cei doi spun că videoclipurile de pe contul ei au adunat 75 de milioane de vizualizări de când au început să fie postate în septembrie 2021.

A fost un adevărat bulgăre de zăpadă. Și atunci am realizat că internetul este un mediu favorabil pentru propagarea Holocaustului, în special pentru tinerii care nu sunt interesați să citească cărți, care nu se simt atrași de orele de la școală, care nu sunt mulțumiți de metodele de predare ale profesorilor sau care pur și simplu sunt plictisiți și n-au auzit niciodată despre acest subiect”, a spus Friedman.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Aron a declarat că cele mai vizionate videoclipuri ale duo-ului sunt cele care arată numărul ei” – identificarea tatuată pe brațele prizonierilor de la Auschwitz, scrie Greatyarmouthmercury.

Oamenii din întreaga lume nu au cu adevărat șansa de a vedea un supraviețuitor, de a vedea istoria pe brațul lor. Așa că rețelele sociale și TikTok sunt modalitatea prin care transmitem mesajul nostru și arătăm dovezile Holocaustului pe care oamenii le neagă pe nedrept”. a spus el.

Cei care comentează la videoclipuri îi mulțumesc doamnei Friedman pentru că și-a postat amintirile, mulți dintre ei spunând că nu au învățat prea multe – sau chiar nimic – despre Holocaust în școală. Aron a declarat că realizează videoclipurile pentru a contracara discursul antisemit online și pentru a educa generația TikTok cu privire la ororile Holocaustului.

Trebuie să ne concentrăm asupra istoriei și să avertizăm oamenii unde poate duce ura dacă nu este controlată, dacă nimeni nu face nimic în privința ei”, a spus adolescentul.

Un alt TikTok prezintă imagini alb-negru cu doamna Friedman alături de alți copii evrei la începutul anului 1945, în timp ce își ridică mâneca pentru a arăta numărul tatuat pe braț. Filmul a fost filmat de militarii sovietici la o săptămână după ce au eliberat lagărul.

Când Friedman se uită la film, își amintește de mama ei, ieșită din cadru, dar aflată în apropiere, care a învățat-o cum să supraviețuiască în lagăr, evitând contactul vizual cu gardienii și ascunzându-se printre cadavre. Mama ei a căzut în depresie după război și a murit la vârsta de 40 de ani.

Friedman a spus că oamenii o întreabă adesea cum a putut avea încredere sau iubi oamenii după ceea ce a văzut. Ea a spus că a văzut mulți alți supraviețuitori ai Holocaustului care și-au pierdut familiile în lagăre și care au continuat să se recăsătorească și să aibă mai mulți copii, ceea ce în acele vremuri se numea copii de înlocuire”.

Viața este rezistentă și poți trăi din nou”, a spus Friedman, care lucrează ca terapeut și asistent social și a scris o carte despre experiențele sale intitulată The Daughter Of Auschwitz.

Asta este ceea ce aș vrea să le spun oamenilor. Este speranța că umanitatea se poate reconstrui”.

Citește și