• Somnul te poate ajuta să îți stimulezi viața sexuală, potrivit unui expert.
  • Dormitul cu doar o oră mai mult în fiecare noapte face ca o persoană să aibă cu 14% mai multe șanse de a face sex.
  • O calitate slabă a somnului poate împiedica libidoul unei persoane în mai multe moduri.

Somnul te poate ajuta să îți stimulezi viața sexuală, potrivit unui expert. Se spune că relația dintre sex și somn este adesea trecută cu vederea”, iar cercetările indică faptul că somnul poate ajuta la o viață sexuală mult mai bună.

Dormitul cu doar o oră mai mult în fiecare noapte face ca o persoană să aibă cu 14% mai multe șanse de a face sex. Phil Lawlor, expert în somn la Dormeo, analizează relația dintre sex și somn. El a declarat că o calitate slabă a somnului poate împiedica libidoul unei persoane în mai multe moduri.

Poate agrava problemele de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea, ceea ce crește nivelul de cortizol (principalul hormon de stres din organism) și reduce apetitul sexual. Somnul insuficient poate duce, de asemenea, la probleme emoționale și de relații care pot împiedica sănătatea sexuală și poate face mai probabil un conflict cu partenerul.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Lipsa somnului poate crește riscul unui comportament sexual riscant care poate duce la infecții cu transmitere sexuală sau la o sarcină neplanificată. Lipsa somnului acționează, de asemenea, în sensul scăderii nivelului de testosteron.

Cum îmi pot îmbunătăți calitatea somnului?

Cercetările recente arată că relația este bidirecțională – sexul îmbunătățește calitatea somnului, iar un somn mai bun duce la un sex mai bun. După sex, un val de hormoni vă inundă creierul, inclusiv dopamina (hormonul plăcerii), norepinefrina și progesteronul. Acești hormoni favorizează o senzație generală de relaxare, care vă adoarme.

În cazul femeilor, sexul declanșează un vârf al nivelului de estrogen, care a fost legat de îmbunătățirea calității somnului REM (stadiul de somn profund legat de memorie și învățare). Bărbații beneficiază de o creștere masivă a prolactinei, care provoacă o senzație generală de oboseală, ceea ce face mai ușor să adoarmă.

Un studiu din 2021 a raportat că, cuplarea în stil cățeluș a stimulat somnul REM cu până la 43%, iar poziția lotus și stilul vultur au fost, de asemenea, notate ca stimulând calitatea somnului. Orgasmele declanșează o explozie de oxycontin, care contracarează nivelul de cortizol din organism, creând genul de senzație de liniște necesară pentru somn. Sexul cu un partener poate ajuta la creșterea nivelului de intimitate și la sporirea sentimentelor de apropiere care sunt favorabile somnului.

Cum pot crește șansele de a face sex?

Reduceți timpul petrecut în pat – încercați să reduceți timpul pe care îl petreceți în pat, treaz. Încercați să vă păstrați patul doar pentru somn și sex.
Stabiliți o rutină înainte de culcare – acordați prioritate activităților de autoîngrijire și de conștientizare, cum ar fi cititul și meditația înainte de culcare. Îngrijirea de sine vă poate pune în starea de spirit potrivită înainte de a merge la culcare. Activitățile de autocunoaștere ajută, de asemenea, la reducerea stresului – cortizolul, hormonul suprarenal, suprimă hormonii sexuali.

Aliniați-vă programele de somn – stați de vorbă cu partenerul pentru o discuție sinceră și găsiți un program de somn care să vă convină amândurora, deoarece acest lucru va îmbunătăți calitatea somnului și va stimula intimitatea. Iluminarea – lumina este extrem de importantă în reglarea somnului – ceasul interior al corpului se reglează în funcție de ceea ce vedeți. Instalați întrerupătoare cu variator de intensitate, astfel încât să puteți reproduce soarele care se stinge mai târziu în timpul serii. De asemenea, iluminatul de ambianță poate crea o atmosferă romantică pentru amândoi.

Reduceți dezordinea – ea vă face camera să se simtă stresantă, ceea ce va avea un impact negativ asupra somnului și a vieții sexuale. Păstrați-vă camera ordonată- acest lucru va îmbunătăți somnul și igiena sexuală. Aromaterapie – o analiză din 2019 a indicat că lavanda crește dorința sexuală la femei. Mirosul de lavandă este cunoscut pentru că ajută la ameliorarea simptomelor de anxietate și depresie și la creșterea dorinței sexuale.