• Joseph Dituri a petrecut mai mult de 74 de zile pe fundul unei lagune adânci de circa 10 metri din Key Largo, Florida.
  • Recordul mondial anterior pentru cele mai multe zile petrecute sub apă la presiune ambientală era de 73 de zile.
  • Cabina în care Dituri a petrecut 74 de zile nu folosește tehnologie pentru a se adapta la creșterea presiunii subacvatice.

Joseph Dituri, un cercetător american, a petrecut mai mult de 74 de zile pe fundul unei lagune adânci de circa 10 metri din Key Largo, Florida, scrie BBC.

Recordul mondial anterior pentru cele mai multe zile petrecute sub apă la presiune ambientală era de 73 de zile și a fost stabilit de doi profesori în 2014 în aceeași lagună Key Largo.

FOTO – BBC

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Dar profesorul Dituri nu se va opri acum că a stabilit noul record și a anunțat că dorește să extindă șederea până la pragul de 100 de zile.

„Curiozitatea pentru descoperiri m-a condus aici”, a spus el. „Scopul meu din prima zi a fost să inspir generațiile viitoare, să intervievez oameni de știință care studiază viața subacvatică și să învăț cum funcționează corpul uman în medii extreme” , a adăugat el.

Un prof. american a doborât recordul pentru cea mai lungă perioadă petrecută sub apă

Spre deosebire de un submarin, cabina unde a petrecut Dituri 74 de zile nu folosește tehnologie pentru a se adapta la presiunea subacvatică crescută.

Profesorul Dituri, cunoscut și cu porecla Dr. Deep Sea, și-a început călătoria pe 1 martie la Jules’ Undersea Lodge, o cameră mică care se află în fundul unei lagune din Florida Keys. Ea este numită după Jules Verne, care a scris binecunoscuta carte SF „20.000 de leghe sub mări”.

Pentru proiectul său, numit Project Neptune 100, profesorul de la Universitatea din Florida de Sud studiază modul în care corpul uman reacționează la expunerea pe termen lung la presiuni extreme.

Cercetătorii studiază starea de sănătate a bărbatului de 55 de ani, precum și efectele psihologice ale izolării și singurătății atât de mult timp, efectuând o serie de teste medicale.

Dar timpul petrecut sub apă nu l-a împiedicat de îndatoririle sale de profesor. Profesorul Dituri, care a servit și în Marina americană timp de 28 de ani, își predă cursurile de inginerie biomedicală online în timp ce locuiește în lagună, potrivit Universității Florida de Sud.

Deși șederea sa subacvatică s-a dovedit inovatoare, el este încântat să revină la unele activități supraterane. „Lucru care îmi lipsește cel mai mult de la suprafața este soarele” , a spus el.

Citește și

FOTO. Hailey Bieber se teme să aibă copii: „Plâng literalmente tot timpul, din cauza acestui lucru”

Alexa ar putea fi capabilă să inventeze povești înainte de culcare folosind inteligența artificială și bazându-se pe jucăriile copiilor. Ce planuri are Amazon

Turcia va intra în turul doi de alegeri, pe 28 mai. Președintele Erdogan: „Suntem cu mult înainte”