• Aproximativ 3 din 10 persoane nu au acasă dotări care să le permită să se spele pe mâini cu apă şi săpun.
  • Situaţia este mai gravă în ţările cel mai puţin dezvoltate, în care şase din zece persoane nu au acces la o igienă de bază a mâinilor, a avertizat UNICEF.
  • Spălarea mâinilor cu săpun este esenţială în lupta împotriva bolilor infecţioase, inclusiv a COVID-19.

Spălarea mâinilor cu săpun este esenţială în lupta împotriva bolilor infecţioase, inclusiv a COVID-19. Cu toate acestea, la nivel global, aproximativ trei din zece persoane – adică 2,3 miliarde – nu dispun acasă de dotări care să le permită să se spele pe mâini cu apă şi săpun. Situaţia este mai gravă în ţările cel mai puţin dezvoltate, în care peste şase din zece persoane nu au acces la o igienă de bază a mâinilor, a avertizat UNICEF cu ocazia Zilei Mondiale a Spălatului pe Mâini.

„Eforturile globale de a răspunde la pandemie au creat o ocazie unică pentru asigurarea igienei mâinilor. Însă progresele înregistrate sunt în continuare prea lente în cazul persoanelor celor mai vulnerabile şi al comunităţilor insuficient deservite”, a declarat directorul Wash al UNICEF, Kelly Ann Naylor.

Igiena mâinilor nu ar trebui considerată o măsură temporară pentru gestionarea COVID-19.

„Prin investiţii continue pe termen lung în domeniul apei, salubrităţii şi igienei, se poate preveni următoarea criză sanitară. De asemenea, acestea pot însemna un număr mai mic de persoane care contractează infecţii respiratorii, mai puţini copii care mor din cauza bolilor diareice şi un număr mai mare de femei însărcinate şi de nou-născuţi care sunt protejaţi împotriva unor boli ce pot fi prevenite, precum septicemia”, mai spune Naylor.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Cele mai recente date arată că s-au înregistrat anumite progrese din 2015. De exemplu, la nivel global, populaţia care are acces acasă la o igienă elementară a mâinilor a crescut de la 5 miliarde la 5,5 miliarde, cu alte cuvinte de la 67% la 71%. Cu toate acestea, în cazul în care persistă tendinţa actuală, 1,9 miliarde de persoane vor continua să nu aibă acces la o igienă elementară a mâinilor până la finalul deceniului.

2 din 5 școli la nivel mondial nu oferă servicii esențiale de igienă

Potrivit ultimelor estimări:, două din cinci şcoli de la nivel mondial nu oferă servicii esenţiale de igienă pentru spălarea cu apă şi săpun, situaţie ce afectează 818 milioane de elevi, din care 462 de milioane frecventează şcoli în care nu există nicio astfel de dotare. În ţările cel mai puţin dezvoltate, şapte din zece şcoli nu au un loc dedicat spălării pe mâini a copiilor. Una din trei unităţi medicale din lume nu deţine instalaţii pentru igiena mâinilor la punctul de acordare a îngrijirilor, în situaţia în care tratamentul presupune contactul cadrului medical cu pacientul.

Costul asigurării igienei mâinilor în toate gospodăriile din 46 dintre ţările cel mai puţin dezvoltate ale lumii până în 2030 este estimat la 11 miliarde de dolari. Costul anual aferent promovării igienei pe care ar trebui să îl plătească guvernele este estimat la 25 de cenţi pe cap de locuitor.

Există inegalităţi profunde între ţări şi în interiorul ţărilor în ceea ce priveşte accesul şi progresele, copiii şi familiile cele mai vulnerabile fiind cele mai afectate de această situaţie. Mai mult, în contextele fragile, în zonele afectate de conflict şi în care există refugiaţi, progresele sunt cu totul lente.