• Pe baza unor înregistrări cu primele vaccinări, în care apar seringi de siguranță, la care acul se retrage în corpul dispozitivului după utilizare, adversarii vaccinării susțin că vaccinările sunt regizate.
  • Pe Facebook s-a afirmat în mod nefondat că o asistentă medicală din statul american Alabama a murit după ce a primit vaccinul anti- Covid.
  • Pe internet circulă înregistrări video cu „experți” care susțin că Covid-19 este „cea mai mare farsă din istorie” și că vaccinul nu este sigur.

Începerea vaccinării anti-Covid-19 în Marea Britanie și SUA în această săptămână a dus la apariția unei noi serii de afirmații false despre vaccinuri. BBC a analizat unele dintre cele mai răspândite pe internet.

„Ace care dispar”

Înregistrări transmise de BBC News sunt postate pe rețelele de socializare ca „dovadă” că vaccinurile anti-Covid-19 sunt false și că evenimentele de presă care arată că oamenii sunt vaccinați sunt regizate.

Clipul, luat dintr-un reportaj difuzat săptămâna aceasta la BBC TV, este distribuit de adversarii vaccinării, care susțin că se folosesc seringi false, cu „ace care dispar” într-o încercare a autorităților de a promova un vaccin care nu există.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

O versiune postată pe Twitter a avut mai mult de 20.000 de redistribuiri și „likes” și 500.000 de vizualizări. Un alt distribuitor major al clipului respectiv a fost suspendat.

Postările folosesc imagini autentice, care arată angajați din domeniul sănătății folosind o seringă de siguranță, la care acul se retrage în corpul dispozitivului după utilizare. Seringile de siguranță sunt utilizate pe scară largă de peste un deceniu. Ele protejează personalul medical și pacienții de leziuni și infecții.

Nu este prima dată când sunt vehiculate afirmații despre ace false. O astfel de postare arată un politician australian care pozează cu o seringă lângă braț, iar acul se vede clar că este acoperit cu un capac de siguranță, ceea ce îi face pe cei care au publicat postarea să susțină că vaccinarea anti-Covid respectivă a fost falsificată.

În realitate este vorba însă despre Annastacia Palaszczuk, premierul statului australian Queensland, care apare în fața camerelor de luat vederi după ce a primit un vaccin antigripal în luna aprilie. Iar fotografii ceruseră să facă mai multe fotografii, deoarece vaccinarea avusese loc prea repede. Videoclipul a avut aproape 400.000 de vizualizări pe Twitter.

Știrea despre asistenta care a murit în Alabama, dezmințită

Autoritățile de sănătate publică din Alabama condamnă „dezinformarea” răspândită pe Facebook, potrivit căreia o asistentă medicală a murit după ce a primit vaccinul anti-coronavirus.

Departamentul de sănătate publică a scris pe Twitter că, după ce a fost alertat de aceste zvonuri, a contactat toate spitalele statului Alabama, în care sunt administrate vaccinuri, și „a confirmat că nu au existat decese ale beneficiarilor vaccinului. Postările sunt false”.

Povestea a apărut în postări pe Facebook în care se spune că una dintre primele asistente medicale – o femeie în jur de 40 de ani – care a primit vaccinul anti-Covid în Alabama, a fost găsită moartă. Dar nu există nici o dovadă că s-a întâmplat asta.

O utilizatoare a spus că asta i s-a întâmplat „mătușii unui prieten” și a postat mesaje pe care a spus că le-a schimbat cu acel prieten. Unele dintre postările originale despre asistentă nu mai sunt online, dar capturile de ecran sunt încă partajate și comentate. Una dintre acestea sugerează că incidentul a avut loc în orașul Tuscaloosa, Alabama.

Reprezentanții spitalului din Tuscaloosa le-au spus reporterilor BBC că primul vaccin anti-Covid a fost administrat acolo abia în dimineața zilei de 17 decembrie, după ce fusese făcută referirea la Tuscaloosa în postarea de pe Facebook.

La ora 00:30, pe 18 decembrie, Centrul american pentru controlul bolilor a declarat că nu a primit niciun raport de deces de nicăieri din țară în urma vaccinului anti-Covid.

Înregistrări video cu „experți” care susțin că pandemia este o farsă

Un video de 30 de minute, care a fost transmis în direct după ce primii oameni din Marea Britanie au primit vaccinul anti-Covid-19 de la Pfizer, conține o serie de afirmații false și nefundamentate despre pandemie.

Filmul, numit „Întreabă experții”, prezintă aproximativ 30 de persoane din mai multe țări, printre care Marea Britanie, SUA, Belgia și Suedia. Covid-19 este descris de unul dintre aceștia ca fiind „cea mai mare farsă din istorie”.

Acesta spune că nu există „o pandemie medicală reală” și că vaccinul pentru coronavirus nu este dovedit ca sigur sau eficient, deoarece „nu a existat suficient timp” pentru asta. Aceleași afirmații nefondate sunt repetate și de alți participanți, care apar în videoclip.

Ambele afirmații sunt false. Orice vaccin aprobat pentru utilizare împotriva Covid-19 a fost testat riguros pentru siguranță și eficacitate. Este adevărat că vaccinurile anti-Covid-19 au fost dezvoltate într-un ritm surprinzător de rapid, dar nu a fost eludat niciunul dintre pașii necesari pentru asigurarea siguranței acestuia.

„Singura diferență este că unele etape s-au suprapus, astfel încât, de exemplu, faza a treia a studiului – când vaccinul a fost administrat la zeci de mii de oameni – a început în timpul desfășurării fazei a doua, în care au fost implicate câteva sute de persoane,”, spune reporterul BBC Health Rachel Schraer.

De asemenea, sunt vehiculate teorii incorecte despre tehnologia din spatele vaccinului Covid-19 al companiei Pfizer. Se susține că, din cauza pandemiei, industriei farmaceutice i s-a dat permisiunea să „sară peste studiile pe animale… iar cobaii vom fi noi, oamenii”.

Acest lucru este fals. Vaccinurile de la Pfizer BioNTech, Moderna și Oxford/AstraZeneca au fost testate toate atât pe animale, cât și pe mii de persoane, înainte de a fi cerută aprobarea folosirii lor.

Videoclipul a fost postat pe o platformă de partajare a materialelor video, care se prezintă drept o alternativă la YouTube, spune Olga Robinson, expertă în dezinformare de la BBC Monitoring.

„Promițând o moderare scăzută a conținutului, site-uri ca acesta au devenit în ultimele luni locul ideal pentru utilizatorii eliminați de pe platforme mari de social media din cauza dezinformării”.