• Enshittification înseamnă degradare de la informare și comunitate la medii toxice, bullying.
  • Cory Doctorow: „Internetul e colonizat și degradat de social media: rapid și profund”.
  • Cory Doctorow: „Serviciile online, inițial utile evoluează în grămezi de gunoi digitale”.

Un nou cuvânt face ravagii în occident: Enshittification! Este un termen inventat de jurnalistul Cory Doctorow, care descrie procesul de „degradare sistematică” pe care platformele media îl comportă în prezent, potrivit Financial Times.

Ce înseamnă mai exact acest Enshittification?

Conceptul Enshittification este numit cuvântul anului 2023 de The American Dialect Society, descris de jurnalistul Cory Doctorow, pentru a evidenția procesul de degradare a platformelor de social media. Doctorow argumentează că internetul a fost colonizat de aceste platforme, care se degradează rapid și profund. Sunt niște spații media, pline de dezinformare și ură. Termenul sugerează că serviciile online, inițial utile, evoluează în grămezi de gunoi digitale. Procesul de „enshittification” are trei etape: inițial, platformele sunt benefice pentru utilizatori, apoi abuzează de aceștia pentru avantajele clienților de afaceri, și în final, exploatează clienții de afaceri în propriul beneficiu.

Platformele, cum ar fi Facebook, atrag investiții inițiale, dar apoi își îndreaptă atenția către agenții de publicitate și editori pentru a-și maximiza profiturile. Astfel devenim dependenți de aceste platforme. Cu sunt constrângeri cum ar fi concurența, reglementarea, auto-ajutorarea utilizatorilor și influența lucrătorilor din tehnologie. Practic „Enshittification” ilustrează pericolul degradării platformelor de social media și subliniază necesitatea de a limita acest proces prin concurență, reglementare și influența celor din tehnologie.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Citește și