• Greii high tech-ului mondial dau explicații în fața Senatului american
  • Șefii de la Facebook, Google și Twitter sunt audiați în Comisia de Comerț
  • Senatorii încearcă să clarifice amestecul acestor platforme sociale în alegerile de anul acesta

UPDATE 18:50 – Pentru republicani, audierea a fost până acum despre Twitter. Tema lor generală a fost: cine ți-a dat puterea de a cenzura republicanii? Senatorul Ted Cruz a strigat la Jack Dorsey „Cine naiba te-a ales?”

UPDATE 18:20 – Unii democrați au criticat momentul în care Senatul a ales să audieze șefii Facebook, Google și Twitter. Aceștia au susținut că programarea evenimentului atât de aproape de votul din SUA a fost un truc electoral și i-au acuzat pe colegii lor republicani de „intimidarea” directorilor platformelor, scrie BBC.

Audierile au început cu un scandal despre care știi deja. Felul în care platformele sociale au blocat redistribuirea articolului New York Post despre e-mailurile găsite în laptop-ul lui Hunter Biden, fiul candidatului democrat.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Cele mai recente date arată că americanii folosesc foarte mult Twitter. Și că 70% dintre utilizatorii acestei platforme, dar și ai Facebook, cred tot ceea ce citesc. Așa că senatorii îi iau acum la întrebări pe directorii platformelor.

Discuțiile sunt canalizate în direcția moderării conținutului pe care aceste platforme le aplică. Secțiunea 230 din legislația americană care reglementează decența în exprimare este din 1996. Senatorii vor să știe în ce măsură pot fi găsite reglementări noi, de actualitate. Ei spun că moderarea conținutului pe platforme ar dezavantaja partidul lui Donald Trump.

Analistul Bogan Nicolae spune că avem de-a face cu o atitudine ambivalentă, dacă ne referim doar la republicani. Trump, față de anul trecut, înregistrează o creștere pe YouTube, Facebook de aproximativ 65%, în ceea ce privește numărul de urmăritori. Așadar aceste platforme îl ajută pe candidat.

Un sondaj Reuters/Ipsos arată că 4 din 10 alegători nu vor accepta rezultatul alegerilor. Jumătate dintre ei spune că vor ieși în stradă, indiferent de rezultat. În Michigan umblă patrule înarmate pe străzi. Civili îmbrăcați în haine militare și cu arme de asalt la ei patrulează și spun că luptă pentru a păstra drepturile constituționale ale americanilor. Șeful Facebook și șeful Twitter spun că monitorizează situația. Mai sunt șase zile până la alegeri, iar situațiile sunt foarte tensionate.