Trump distribuie pe Twitter un video trucat, cu doi copii, pentru a atrage simpatizanți. Fake news-ul este taxat de Twitter, CNN și de părinții copiilor

Președintele Americii, Donald Trump, a distribuit pe Twitter un filmuleț trucat cu doi copii, unul alb și unul negru, cu titlul „Un copil terifiat fuge de un alt copil rasist”, relatează CNBC.

Filmulețul din postarea lui Trump poartă semnătura CNN și întregul montaj pare cât se poate de oficial la prima vedere, însă adevărul din spatele acestui video este complet diferit.

Prima reacție a platformei Twitter a fost de a marca postul lui Trump cu eticheta „Manipulated Media”, însemnând că filmarea nu este decât un fake news.

Odată ce dai click pe eticheta pusă de Twitter la postarea lui Trump, ești trimis către o serie de explicații, tot pe Twitter, despre cum a fost trucat și manipulat filmulețul.

Totuși, dacă vei continua să urmărești video-ul, vei vedea cum muzica se schimbă (de la un fundal sonor terifiant la unul de-a dreptul plăcut și prietenos), starea pe care o transmite filmulețul se modifică și ea, iar materialul arată că cei doi copii sunt de fapt prieteni și aleargă unul către celălalt pentru a se îmbrățișa.

Finalul video-ului transmite două mesaje puternice: „America nu este problema. Fake news-ul este problema.”

CNBC relatează că ironia din spatele acestui filmuleț este chiar faptul că materialul care vorbește despre fake news este… un fake news, filmarea fiind trucată.

CNN a realizat anul trecut un material scris despre povestea celor doi, iar în 2020, pe 6 iunie, CNN revine asupra poveștii celor doi copii și redistribuie filmarea care include și un video call cu cei doi băieței. Postarea este distribuită pe Twitter cu următorul text: „Doi copii care aleargă unul către celălalt și se îmbrățișează, într-un clip care a devenit viral. Părinții lor spun că cei doi au o relație de prietenie aparte. Într-un video call recent, unul dintre băieți închide conversația transmițându-i celui mai bun prieten un „Te iubesc!”.

Filmulețul care a fost un adevărat viral în 2019 a apărut și în 2020 pe fondul morții lui George Floyd.

Sursa Video: Facebook / Michael D Cisneros

Și dacă Twitter a luat măsuri imediat ce Trump a distribuit acest video trucat, nici părinții celor doi copii nu au rămas tăcuți. Michael Cisneros, tatăl lui Maxwell, unul dintre băieței, a scris pe Facebook: „Nu o să modifice acest video frumos doar pentru a-și duce mai departe planul despre ură”.

Erica Russo McKenna, mama lui Finnegan, a scris și ea o postare pe Facebook în care își spune părerea despre gestul lui Donald Trump: „Sunt extrem de șocată. Trump a postat acest video pe Twitterul lui. Pentru toți cei care îl susțineți pe Trump, sper că modul în care se folosește de acest încântător filmuleț vă scârbește. Ar trebui.”

După Twitter și cei doi părinți ai copiilor, CNN vine cu o declarație: „CNN s-a ocupat de această poveste – exact așa cum s-a întâmplat aceasta. Așa cum am raportat și poziția dumneavoastră din cursă (și sondajele). O să continuăm să lucrăm cu fapte, în loc să distribuim pe Twitter filmulețe fake care exploatează niște copii inocenți. Vă invităm și pe dumneavoastră să faceți același lucru. Fiți mai bun.”

Exit mobile version