• SUA cere interzicerea TikTok din cauza politicilor de colectare a datelor personale.
  • Creatorii de conținut și-ar putea pierde principala sursă de venit dacă aplicația ar fi interzisă.
  • Specialiștii spun că există alternative mai puțin drastice pentru a obține o transparență mai bună din partea companiei chineze.

Statele Unite cer interzicerea aplicației TikTok din cauza lipsei de transparență a companiei chineze. TikTok este platforma care stă la baza faimei și renumelui multor influenceri din zilele noastre. Foarte mulți dintre oamenii care utilizează aplicația ajung să aibă sute sau chiar mii de abonați pe conturile lor personale.

Acest lucru s-a întâmplat și în cazul lui Cassidy Jacobson, o adolescentă pasionată de îngrijirea părului. Visul ei de a-și crea propriile produse pentru păr a devenit realitate odată cu amploarea pe care tânăra a căpătat-o pe TikTok. Cu peste un milion de abonați, Cassidy este doar unul dintre exemplele de influenceri care își creează un trai prin intermediul rețelei sociale.

Cu toate acestea, visul lui Cassidy și al altor creatori de pe TikTok ar putea fi zdrobit în curând. În SUA, parlamentarii pun presiune pe administrația Biden pentru a interzice populara rețea de socializare deținută de China. Parlamentarii pretind că aplicația ar putea fi utilizată cu scopul colectării datelor sau pentru promovarea cenzurii. Aplicația este considerată „nocivă” pentru dezvoltarea copiilor și a tinerilor utilizatori.

Recomandări

VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?

Ce alternative există pentru interzicerea TikTok

Cassidy Jacobson se pregătește pentru posibilitatea de a-și adapta conținutul pentru alte rețele sociale. Tânăra ia în calcul toate opțiunile pentru situația în care aplicația va fi interzisă în Statele Unite. „TikTok este instabil acum, iar scopul creatorilor de conținut este să se dezvolte pe platforme pentru a avea o comunitate solidă. Nu vrei să te concentrezi doar pe o singură aplicație”, a spus Jacobson pentru Reuters.

La o audiere a Congresului, din data de 23 martie, directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, s-a confruntat cu întrebări dificile din partea parlamentarilor americani. „Nu promovăm și nu eliminăm conținut la cererea guvernului chinez”, a spus Chew la audiere, adăugând că aplicația este lipsită de orice manipulare”.

Există opțiuni mai puțin severe decât interzicerea definitivă a aplicației, spune directorul de cercetare pentru tehnologie și democrație a Freedom House, Allie Funk. „Congresul ar putea adopta o lege a confidențialității și ar putea impune cerințe mai dure în ceea ce privește transparența companiilor în legătură cu practicile lor”, a spus ea pentru Reuters. Funk sugerează o lege a confidențialității pentru a limita colectarea datelor de la TikTok. Aceasta sugerează și impunerea unor audituri regulate, pentru a asigura mai multă transparența.

Citește și: