45 de grade Celsius, temperatura resimțită în patru localități din sudul țării. Locul în care au fost doar 6 grade

doi tineri in fata unui cer portocaliu Foto: Hepta
  • Valul de caniculă a cuprins România. Metorologii au emis zilele trecute primul cod roșu de caniculă din această vară și mai multe coduri portocalii și galben.
  • Astăzi, temperatura resimțită a crescut extrem de mult și a ajuns la 45 de grade Celsius în patru localități din sudul țării.

Pentru astăzi, ANM a emis o avertizare cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și cantități de apă importante, în aproape toată țara, iar în nouă județe și București un cod galben de instabilitate atmosferică. De asemenea, meteorologii au emis și o avertizare cod portocaliu de căldură persistentă, caniculă și disconfort termic accentuat.

Citește și Trucuri pentru a te răcori eficient în zilele călduroase, fără să folosești aparatul de aer condiționat

Astfel că la Bechet, Filaret, Titu și Turnu Măgurele, temperatura resimțită a fost de 45 de grade Celsius.

HARTĂ: Temperaturile resimțite pe 25 iunie 2021 în România.

De asemenea, la Alexandria, Giurgiu sau Zimnicea au fost raportate temperaturi resimțite de 44 de grade Celsius.

Astăzi, în România a fost și o temperatură resimțită de doar 6 grade Celsius, la Călimani.

ANM precizează că temperatura resimțită este o măsură subiectivă a modului în care este percepută temperatura aerului.

Citește și Orașul unde s-a înregistrat cea mai călduroasă zi din iunie în ultimii 83 de ani. Codul portocaliu a făcut ravagii în România

Formula matematică a fost dezvoltată în cadrul ANM, în baza studiilor și în acord cu metodologiile complexe existente în domeniul biometeorologiei și corelează următorii parametri meteorologici înregistrați orar la stațiile meteorologice: temperatura aerului la 2 metri, gradul de acoperire cu nori al cerului, fenomenele meteorologice, umezeala relativă a aerului la 2 metri, viteza vântului la 10 metri – medie și la rafală, și radiația UV efectivă.