• Ghețarul A68, care a fost cândva cel mai mare din lume, s-a rupt în bucăți și se topește
  • Fragmentele rămase nu mai merită urmărite, consideră oamenii de știință
  • A68 rămâne în istorie ca fiind primul ghețar care a devenit vedetă pe Social Media

Aisbergul A68, care a fost cândva cel mai mare din lume, se topește, iar fragmentele desprinse nu mai merită să fie urmărite de către oamenii de știință, relatează The Independent.

A68 cântărea miliarde de tone și avea o dimensiune de aproximativ 6.000 de km pătrați când s-a desprins de calota glaciară Larsen C din Marea Weddell, în anul 2017. Aisbergul mamut abia s-a mișcat pe parcursul unui an, înainte să înceapă să se îndrepte spre o zonă cunoscută sub numele de „aleea aisbergului”, care se află în nordul continentului Antarctica.

Direcția spre care se îndrepta A68, către coasta Georgiei de Sud, în sudul Oceanului Atlantic, ar fi pus în pericol viața animalelor sălbatice din zonă, inclusiv pinguini și foci. Inițial, s-a crezut că va mai dura aproximativ un deceniu până să se topească, asta dacă s-ar fi oprit în zona Georgie de Sud. Însă ghețarul s-a desprins în fragmente din ce în ce mai mici care plutesc în apropierea Insulelor Britanice.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Centrul Național de Date despre Zăpadă și Gheață din SUA a stabilit că fragmentele rămase nu mai merită să fie urmărite. Cu toate acestea, oamenii de știință sunt de părere că topirea ghețarului A68 nu poate fi atribuită direct schimbărilor climatice.

A68 va rămâne în istorie ca primul ghețar care a devenit vedetă pe Social Media. Oamenii din întreaga lume au distribuit online imagini prin satelit cu aisbergul, mai ales cu momentul când A68 se apropia de Georgia de Sud.