• Anticiclonul Cerberus face ravagii în Europa mediteraneană.
  • Acropola din Atena a fost închisă din cauza temperaturilor ridicate.
  • Crucea Roșie a acordat primul ajutor unui număr mare de turiști deshidratați.

Canicula a lovit deja mai multe ţări, cu rapoarte din presa locală despre turişti prăbuşindu-se în Grecia şi Italia.

Temperaturile maxime vor fi de 42 grade Celsius la Atena sâmbătă, 41 grade Celsius la Sevilla luni şi 40 grade Celsius la Roma marţi.

Anticiclonul din Africa, numit Cerberus după câinele Infernului cu trei capete din mitologia greacă, a adus aer cald în Europa, relatează The Guardian

Recomandări

FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CE SEMNIFICĂ VINEREA MARE
CUM TE FEREȘTI DE FAKE NEWS
DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA

În Grecia, guvernul a ordonat suspendarea activităţilor în aer liber, între orele 12:00 şi 17:00, mai ales în zonele devastate de caniculă, potrivit DW.

Felix Damian vorbește despe măsurile pe care Europa le-a luat în contextul temperaturilor de foc care au pus stăpânire pe continent.

„Cerberus aduce Europa la temperaturi record și se anunță a fi cel mai puternic val de căldura din această vară. Temperaturile ar putea atinge maxime record și săptămâna următoare. Alertele meteo au fost activate în Insulele Canare, unde de obicei clima este blândă, la fel și în Italia, Grecia, Cipru dar și restul Spaniei. Autoritățile din Grecia au fost nevoite să interzică munca în aer liber în cursul orelor cu căldură puternică. La Acropole a fost amplasat un dispozitiv sanitar pentru a acorda ajutor medical persoanelor care suferă din cauza caniculei.

Acropola din Atena a fost închisă

Ambulanţe au fost parcate în apropierea principalelor atracţii turistice precum Acropola din Atena.

În Grecia, valul de căldură numit KLEON, după numele unui general atenian din antichitate, a dus la închiderea temporară a mai multor obiective turistice, precum Acropola din Atena, potrivit AP.

Unii vizitatori au fost frustrați când au aflat că monumentul emblematic al Atenei a fost închis, fiind nevoiți să-și amâne vizita.

Pasionatul de istorie Hector, un turist care a venit din Mexic până la Atena într-un tur de croazieră, a fost dezamăgit că și-a pierdut șansa de a vedea Parthenonul, legendarul templu construit în 432 î.Hr., la comanda conducătorului atenian Pericle.

,,Nu, nu eram conștient. Am venit cu nava de croazieră și a fost o surpriză pentru că m-am dus să vizitez situl arheologic. Sunt într-o formă fizică bună, și nu am putut intra. Sunt dezamăgit pentru că nu am văzut monumentul, sunt un fan al istoriei și am citit mereu cărți și îmi pare rău că nu am putut intra să-l văd…”.

Crucea roșie a intervenit

Personalul Crucii Roșii a împărțit apă îmbuteliată turiștilor care așteptau la cozi lungi, în timp ce temperatura ajunsese la 40 de grade Celsius în capitala Greciei.

Ambulanţe au fost parcate în apropierea principalelor atracţii turistice și Crucea Roșie a acordat primul ajutor unui număr mare de turiști deshidratați ce au leșinat. Mulți turiști nu au ascultat recomandările autorităților de a nu ieși din casă în intervalul temperaturilor extreme, de a nu se îmbrăca și hidrata corespunzător.

„Adevărul este că am avut multe incidente astăzi, cu siguranță mai multe incidente azi decât ieri, am avut cazuri de leșin, oamenii s-au simțit amețiți, și niște bătrâni care nu puteau merge bine aveau nevoie de umbră și am încercat să le oferim tot ce aveau nevoie în acel moment”, a declarat Stella K. , ofițer de la Crucea Roșie