• 10% dintre britanici recunosc că și-au scos dinții acasă. Ei spun că nu au un stomatolog aproape sau nu-și permit tratamentele.
  • Ministerul Sănătății din România a dat două decizii care conțin greșeli. Deciziile reglementează competențele stomatologilor.
  • Dr. Lura Ilian, medic stomatolog: ,,Este necesar ca Ministerul Sănătății și politicile de Sănătate Publică să aibă în vedere în primul rând nevoile și interesele pacienților.

Britanicii se întorc la legatul dintelui cu sfoară de clanța ușii. 10% dintre ei recunosc că și-au scos dinții acasă. Pentru că nu au un stomatolog în apropiere sau nu-și permit tratamentele.

La noi, are grijă Colegiul Medicilor Stomatologi. A dat două decizii în Monitorul Oficial care conțin greșeli. În consecință, stomatologii mai nu puteau face anumite operații. Mai exact, vrei să scoți un dinte, te duci la un specialist în extracții.

Vrei să plombezi o carie, te duci la alt medic. Alți bani, altă distracție. Vrei un detartraj, alt medic, alți bani și se cam termină distracția. La presiunile stomatologilor, cele două decizii au fost abrogate.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
SPOVEDANIE CU A.I.

Dr. Laura Ilian, medic stomatolog, a fost invitată în această seară la emisiunea ȘTIU, unde a discutat despre unele aspecte legislative care reglementează activitatea medicilor stomatologi din România.

,,Cu siguranță, nu medicii, stomatologi, și cu siguranță, nu pacienții noștri. Ar fi avut de câștigat, probabil, doar lanțurile mari sau cabinetele asociate. Cele care își permit să angajeze medici specialiști care să ofere populației un serviciu de bază, care este, în principiu, în deciziile respective, discuția cea mai mare a fost legată de detartraje.

Dr. Ilian a subliniat că decizia care a stârnit discuții se referea în principal la procedura de detartraj, care este considerată o manoperă de bază în prevenția afecțiunilor dentare. ,,Aceasta a fost luată de la medicii stomatologi obișnuiți și a fost transferată către medicii specialiști, ceea ce, în opinia sa, contravine practicii din alte țări. În majoritatea statelor din Uniunea Europeană și în Statele Unite, de exemplu, manoperele de prevenție, precum detartrajul, sigilările și profilaxia, sunt realizate de asistentele de profilaxie dentară. „

Dr. Ilian consideră că această decizie de a restricționa aceste proceduri doar la medicii specialiști este absurdă și contraproductivă.

Medicul stomatolog a subliniat că nu a fost doar o eroare de redactare sau un simplu neînțeles, așa cum a susținut conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR). Ea crede că această decizie a fost luată cu rea-voință, poate nu intenționat, dar cu un efect negativ asupra pacienților și medicilor stomatologi.

,,Nu a fost o greșeală de redactare sau cum precizează conducerea CMSR, Colegiului medicilor Stomatologi din România. Eu cred că a fost făcută cu, poate nu chiar intenționat, dar cel puțin cu rea-voință, cel puțin cu rea-voință. ” a mai spus Dr. Laura Ilian.

Dr. Laura Ilian a menționat că colegiul medicilor stomatologi din România are rolul de a reglementa și controla activitatea medicilor stomatologi, dar nu de a legifera. Potrivit Dr. Ilian, două decizii emise de Consiliul Național al Colegiului Medicilor au fost considerate abuzive, având un impact negativ asupra posibilității medicilor stomatologi de a oferi servicii de bază pacienților.

,,Aceste decizii au fost publicate în Monitorul Oficial și au avut un impact imediat, limitând posibilitatea medicilor stomatologi de a oferi anumite manopere de bază, esențiale pentru sănătatea orală. Această situație este cu atât mai preocupantă deoarece România se situează într-o poziție slabă în ceea ce privește alocarea de fonduri pentru serviciile de sănătate stomatologică, comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană.”

Dr. Ilian a subliniat că aceasta este o problemă de interes național, nu doar pentru medicii stomatologi, ci și pentru pacienți. ,,Reducerea accesului la serviciile de bază de prevenție poate avea un impact negativ asupra sănătății orale a populației în general” .

În plus, medicul a menționat că este necesar ca Ministerul Sănătății și politicile de Sănătate Publică să aibă în vedere în primul rând nevoile și interesele pacienților.

Către ce ne îndreptăm și de ce este periculos acest lucru?

Dr. Ilian a menționat că, conform unui raport al Institutului Național de Statistică, România se situează printre țările cu o alocare redusă a fondurilor din PIB pentru serviciile stomatologice. În acest context, Marea Britanie nu se numără printre țările care alocă o sumă semnificativă din PIB pentru aceste servicii.

,,M-am uitat pe un raport al INS-ului al Institutului Național de Statistică al României, care făcea referire la raportul Platformei europene pentru sănătatea orală. Și dacă ne uităm în rândul țărilor care alocă anumite o anumită sumă din un procent din PIB pentru servicii stomatologice, să știți că Marea Britanie nu stă nu e prin printre țările de top.” a mai adăugat medicul stomatolog.

Citește și

Ion Ţiriac jr: Hidroelectrica poate ajunge la 20 miliarde de euro

Aeolus: Un satelit de 1,3 tone va cădea pe Pământ în câteva săptămâni

OMS dă indicații contradictorii despre aspartam: Este posibil cancerigen, dar poate fi consumat în cantități moderate