Inspectoratul pentru Situații de Urgență București – Ilfov a realizat o serie de recomandări, în contextul în care Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo cod portocaliu pentru municipiul București și județul Ilfov.

Avertizarea este valabilă sâmbătă, în intervalul orar 12:00 – 23:00 și sunt prognozate vijelii puternice, grindină, ploi abundente.

Măsuri în cazul producerii unei furtuni

  • întrerupeţi activităţile în aer liber. Intraţi în locuință, într-o construcţie sau într-un autoturism
  • închideţi ferestrele şi uşile
  • deconectaţi de la rețea aparatele şi alte echipamente electrice, de exemplu computerele şi aparatele de aer condiţionat. Acestea pot fi defectate din cauza descărcărilor electrice atmosferice.

Ce e de făcut în timpul unei furtuni

  • evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în spaţiu deschis, câmpurile, plajele sau ambarcaţiunele pe apă, obiectele metalice (utilaje agricole, stâlpi, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.)
  • dacă nu aţi reuşit să vă adăpostiţi şi simţiţi că părul vi s-a electrizat, este un indiciu că există pericolul unui trăsnet. Aşezaţi-vă ghemuit, puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, lipiţi călcâiele
  • dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă în care se află copaci mai puţin înalţi. Dacă sunteţi într-un spaţiu deschis, deplasaţi-vă spre o zonă joasă (o vale)
  • dacă sunteţi pe un lac, ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat
  • nu vă întindeți pe pământ!

Sfaturi după furtună

  • aveți grijă la firele de curent electric căzute (mai ales în apă), la podurile avariate parțial sau total, la arbori sau clădiri afectate de furtună
  • dacă ați identificat persoane inconștiente, lovite de trăsnet, solicitați imediat ajutor medical la numărul de urgență 112! Persoanele lovite de trăsnet pot suferi arsuri, leziuni neurologice sau paralizia mușchilor respiratori, fapt ce poate cauza stop cardio-respirator
  • dacă sunteți instruit, aplicați procedurile de resuscitare cardio-respiratorie (compresiuni toracice externe și ventilația artificială).

Pentru informarea și avertizarea populației, ISUBIF a remis mesaje prin intermediul panourilor electronice stradale, respectiv prin canalele de comunicare instituționale.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Totodată, pentru monitorizarea situației, în vederea adoptării prompte de măsuri, la nivelul instituției a fost activată grupa operativă, pe toata durata codului meteorologic.

Pe platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență FII PREGĂTIT pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteți proteja în diverse situații de urgență, generate de fenomene meteo extreme.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU (care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore).