• Liderii locali din estul orașului Derna spun că mii de oameni au fost dispăruți după ce două baraje vechi s-au prăbușit peste noapte
  • Ossama Hamad, prim-ministru al guvernului din est, a raportat „mai mult de 2.000 de morți și mii de dispăruți”.
  • Un purtător de cuvânt al armatei libiene din est, generalul major Ahmed Al-Mismari, a sugerat că între 5.000 și 6.000 de persoane sunt dispărute în orașul Derna.

UPDATE

Se presupune că peste 5.000 de persoane au murit, iar alte 10.000 sunt date dispărute după ce ploile abundente din nord-estul Libiei au prăbușit a două baraje. Cantitatea de apă a crescut în zonele deja inundate.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Liderii locali din estul orașului Derna spun că mii de oameni au fost dispăruți după ce două baraje vechi s-au prăbușit peste noapte. Aproximativ 2.000 de oameni s-ar fi putut îneca după ce o furtună puternică a declanșat inundații catastrofale în orașul Derna din estul Libiei, potrivit șefului unuia dintre cele două guverne rivale ale țării, scrie The Guardian.

Ossama Hamad, prim-ministru al guvernului din est, a raportat „mai mult de 2.000 de morți și mii de dispăruți” numai în orașul Derna, după ploile torenţiale din weekend aduse de furtuna mediteraneană Daniel. Nicio sursă medicală sau serviciile de urgență nu au confirmat astfel de cifre.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Semiluna Roșie din Benghazi a adus numărul morților mai aproape de doar 250, dar Derna, zona cea mai grav afectată, a rămas în mare parte blocată, liderii locali susținând că situația este „scăpată de sub control și catastrofală”.

Un purtător de cuvânt al armatei libiene din est, generalul major Ahmed Al-Mismari, a sugerat că între 5.000 și 6.000 de persoane sunt dispărute în orașul Derna, care are o populație de 100.000 de locuitori. Numărul exact al morților este greu de măsurat, cu comunicațiile scăzute și administrația împiedicată de o luptă de un deceniu pentru putere între două guverne rivale, fiecare susținut de propriile miliții.

Georgette Gagnon, coordonatorul umanitar al ONU în Libia, a declarat că primele rapoarte au arătat că zeci de sate și orașe au fost „grav afectate…cu inundații pe scară largă, daune aduse infrastructurii și pierderi de vieți omenești”.

„Sunt profund întristată de impactul sever al furtunii Daniel asupra țării… Fac un apel tuturor partenerilor locali, naționali și internaționali să își unească forțele pentru a oferi asistență umanitară urgentă oamenilor din estul Libiei”, a scris ea pe platforma X, cunoscut anterior ca Twitter.

Citește și: