• Ghețarii din Elveția se topesc mult mai repede, în 2 ani au pierdut 10% din volum.
  • Iarna nu avem zăpadă, iar vara temperaturi ridicate, care topesc mult mai repde ghețarii.
  • Matthias Huss: În viitor este perfect posibil să ne imaginăm această ţară fără gheţari.

Din cauza temperaturilor tot mai ridicate ghețarii elvețieni se topesc din ce în ce mai rapid, conform unor noi studii, în ultimii 2 ani ghețarii au pierdut peste 10% din volumul total.

Gheţarii elveţieni s-au topit în ultimii doi ani cât se topiseră între anii 1960 şi 1990, din cauza căldurilor. Nu prea mai avem zăpadă în timul iernii, iar vara avem temperaturi foarte ridicate, cum au fost vara asta, cele mai ridicate din istorie, respectiv grupul de experţi responsabili cu studierea criosferei din cadrul Academiei elveţiene de ştiinţe naturale, au constatat că Gheţarii elveţieni se topesc din ce în ce mai repede.

Ghețarii din Elveția pot dispărea până la sfârșitul secolului

Anii extremi se succed şi seamănă: după ce au pierdut 6% din volumul lor în 2022, fiind an record, iar în acest an gheţarii elveţieni s-au topit cu încă 4%. Topirea a afectat tot globul, în special această țară, care este considerată rezervorul de apă al Europei datorită celor 1.400 de gheţari care alimentează multe lacuri, râuri şi pârâuri. Dacă vom continua în ritmul pe care l-am văzut în ultimii ani, este perfect posibil să ne imaginăm această ţară fără gheţari. Luna iunie a fost secetoasă şi foarte caldă, a făcut ca stratul de zăpadă să se topească cu două până la patru săptămâni mai devreme decât de obicei.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD
CE FACI AZI? ȘEDINȚĂ FOTO DE PAȘTE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA

Topirea gheţii şi a zăpezii este una dintre cele zece ameninţări majore cauzate de încălzirea globală. Conform unui alt studiu, publicat în ianuarie de revista Science, jumătate dintre gheţarii de pe Pământ, în special cei de dimensiuni mici, sunt condamnaţi la dispariţie până la sfârşitul secolului din cauza încălzirii globale.

Citește și: