• Meteorologii au emis miercuri o avertizare de caniculă pentru întreaga ţară
  • Codul roșu de caniculă anunțat de ANM aduce recomandări din partea Ministerului Sănătății
  • Ministerul Sănătății te sfătuiește să eviți, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare în intervalul 11.00 – 18.00

Ministerul Sănătăţii îți face mai multe recomandări, având în vedere avertizările Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind codul roşu de caniculă valabil zilele acestea în şapte judeţe din vestul şi nord-vestul ţării.

Codul roșu de caniculă anunțat de ANM aduce recomandări din partea Ministerului Sănătății. Astfel, Ministerul Sănătății te sfătuiește să eviți, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare în intervalul 11.00 – 18.00, să reglezi aparatul de aer condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade Celsius mai mică decât temperatura ambientală, iar dacă nu ai aer condiţionat în locuinţă, ți se recomandă să petreci 2 – 3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (spaţii publice, magazine) şi să nu folosești ventilatoarele dacă temperatura aerului depaşeşte 32 de grade Celsius.

CITEȘTE ȘI Sfaturile polițiștilor: cum influențează canicula traficul rutier. La ce trebuie să fie atenți șoferii

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Consumul unui pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute, una din recomandările Ministerului Sănătății

De asemenea, ești sfătuit să porți pălărie de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise, să faci duşuri călduţe, fără a te şterge de apă şi să bei zilnic între 1,5 şi 2 litri de lichide, fără să aștepți să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute.

Trebuie evitate, în perioada de caniculă, alcoolul şi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină, dar trebuie consumate fructele şi legumele proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o cantitate mare de apă. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar de apă.

Cum poate fi limitată creşterea temperaturii în locuinţe

Specialiştii explică modul în care poate fi limitată creşterea temperaturii în locuinţe: închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile, ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă, deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă şi închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.

De asemenea, copiii și persoanele vârstnice nu trebuie să iasă din casă decât în afara perioadelor caniculare.

Angajatorii sunt sfătuiţi să reducă intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, să asigure ventilaţia la locurile de muncă, să alterneze efortul dinamic cu cel static şi perioadele de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite şi curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, firmele trebuie să asigure apă minerală, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb, echipament individual de protecţie şi duşuri, unde este posibil.

Îți reamintesc, meteorologii au emis miercuri o avertizare de caniculă pentru întreaga ţară. Astfel, în 7 judeţe din vestul ţării va fi Cod roşu, în alte 11 Cod portocaliu, iar în restul ţării va fi Cod galben. Maximele vor ajunge la 39-41 de grade Celsius.