• Un cutremur masiv a lovit centrul Japoniei, în prima zi a anului.
  • Au fost emise avertismente de tsunami și aviz pentru rezidenți să evacueze.
  • Pe 11 martie 2011, un cutremur uriaș și un tsunami au lovit nord-estul Japoniei, devastând orașe și declanșând crize nucleare în Fukushima.
  • Autoritatea de reglementare în domeniul nuclear din Japonia a anunțat că „nu au fost identificate nereguli la centralele nucleare de-a lungul Mării Japoniei, inclusiv la cinci reactoare active la centralele Kansai Electric Power Ohi şi Takahama din prefectura Fukui“.

UPDATE – Peste 30 de oameni au fost uciși

Cutremurele puternice din vestul Japoniei au ucis cel puțin 30 de oameni și au distrus mii de clădiri, vehicule și bărci, oficialii avertizând marți oamenii din unele zone să stea departe de casele lor din cauza riscului de cutremur mai puternic.

Replicile au continuat să zguduie prefectura Ishikawa și zonele din apropiere la o zi după ce cutremurul cu magnitudinea 7,6 a lovit zona luni după-amiază. 30 de persoane au murit în Ishikawa, au declarat oficialii. Alți paisprezece au fost grav răniți, în timp ce pagubele aduse caselor au fost atât de mari încât nu au putut fi evaluate imediat, au spus aceștia.

UPDATE – Marea Britanie este pregătită să sprijine Japonia, spune Sunak

Marea Britanie este pregătită să sprijine Japonia și monitorizează evoluția situației în urma cutremurului de luni, a declarat premierul Rishi Sunak.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

„Prim-ministrul Fumio Kishida este un mare prieten al Regatului Unit”, spune el. „Gândurile mele se îndreaptă către toți cei afectați de cutremurele din Japonia, care au provocat pagube atât de teribile”.

UPDATE – Bilanțul deceselor a crescut la șase

Potrivit postului național de televiziune NHK, cel puțin șase persoane și-au pierdut viața în urma cutremurului, toate decedații se află în prefectura Ishikawa, pe coasta de vest a Honshu, principala insulă a Japoniei, care a fost epicentrul cutremurului de luni.

UPDATE -Mii de persoane în adăposturi peste noapte, după avertizările de tsunami/ Patru persoane au fost confirmate ca fiind ucise

Mii de persoane din Japonia își petrec noaptea în centrele de evacuare după un cutremur puternic.

Patru persoane au fost confirmate ca fiind ucise, relatează agenția de știri Kyodo, iar alte zeci de persoane au fost rănite.

Un număr necunoscut de persoane sunt blocate sub dărâmăturile clădirilor prăbușite în mai multe orașe.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,6 grade s-a produs luni, în jurul orei locale 16:10 (07:10 GMT). Au fost emise avertizări de tsunami, care au fost ulterior retrogradate.

UPDATE – Valurile de tsunami au lovit unele zone de coastă

Japonia a confirmat că valurile de tsunami au lovit unele zone de coastă după cutremurul de 7,6 grade, care deja lăsase case demolate și drumuri crăpate. Cutremurul s-a produs în prefectura Ishikawa, în centrul insulei Honshu, în largul coastei Mării Japoniei.

Ishikawa era sub „alertă majoră de tsunami”, prima de acest fel de la cutremurul devastator din 2011, și una care implică valuri de între 3 și 5 metri. Cutremurul de 7,6 grade Richter a fost cel mai intens din lanțul de 40 de cutremure înregistrate între orele 09:06 și 12:29 (ora României) în zona coastei Ishikawa și a prefecturii vecine Niigata.

Orașul Wajima, din prefectura Ishikawa, a fost cel mai afectat până acum de cutremur. Autoritățile locale au confirmat că cel puțin o 12 de clădiri s-au prăbușit, sunt mai multe incendii și un număr încă nedeterminat de oameni se află sub dărâmături. Până la 36.000 de case sunt fără curent și peste 51.000 de persoane sunt evacuate, în timp ce drumurile rămân închise, iar transportul feroviar și aerian a fost suspendat.

Fumio Kishida, prim-ministrul Japoniei, a convocat un cabinet de criză și, într-o apariție la televiziune, a cerut locuitorilor să evacueze imediat zonele din apropierea mării.

Autoritățile ruse au emis și ele o avertizare de tsunami pentru coasta de vest a Sahalinului, unde au loc și operațiuni de evacuare. De asemenea, a fost emisă alerta și de Coreea de Sud și Coreea de Nord.

Autoritățile raportează că centralele nucleare din zona afectată de cutremure au suferit mai multe avarii și scurgeri de petrol, dar au exclus pentru moment probleme serioase de siguranță. Un cutremur și un tsunami au lovit deja nord-estul Japoniei pe 11 martie 2011, ucigând 18.000 de oameni.

Știrea inițială

Un cutremur masiv cu magnitudinea de aproximativ 7,6 grade a lovit centrul Japoniei luni, declanșând avertismente de tsunami și aviz pentru rezidenți să evacueze, scrie Reuters.

Un tsunami de aproximativ 1 metru înălțime a lovit părți ale coastei de-a lungul Mării Japoniei, fiind așteptat un val mai mare, a informat postul public NHK.

Agenția de Meteorologie din Japonia a emis avertismente de tsunami pentru prefecturile de coastă Ishikawa, Niigata și Toyama.

Hokuriku Electric Power (9505.T) a declarat că verifică eventualele nereguli la centralele sale nucleare, a raportat NHK.

Un purtător de cuvânt al Kansai Electric Power (9503.T) a declarat că în prezent nu există anomalii la centralele sale nucleare, dar compania monitorizează situația îndeaproape.

Citește și