- Cel mai înalt ghețar de pe cel mai înalt munte din lume pierde în fiecare an gheață din cauza schimbărilor climatice provocate de om, arată un nou studiu.
- Gheața de pe Everest a avut nevoie de aproximativ 2.000 de ani pentru a se forma.
- Ghețarul South Col s-a subțiat de 80 de ori mai repede decât s-a format.
Gheața care s-a format în 2.000 de ani pe Muntele Everest s-a topit în aproximativ 25. Constatările servesc drept avertisment că topirea rapidă a ghețarilor în unele dintre cele mai înalte puncte de pe Pământ ar putea avea efecte climatice tot mai grave, inclusiv avalanșe mai frecvente și secarea surselor de apă de care depind aproximativ 1,6 miliarde de oameni din zonele muntoase pentru băutură, irigații și energie hidroelectrică.
Gheața care a avut nevoie de aproximativ 2.000 de ani pentru a se forma pe ghețarul South Col s-a topit în aproximativ 25 de ani, ceea ce înseamnă că s-a subțiat de aproximativ 80 de ori mai repede decât s-a format. În timp ce topirea ghețarilor este studiată pe scară largă, puțină atenție științifică a fost acordată ghețarilor aflați în cele mai înalte puncte ale planetei, susțin cercetătorii în studiul publicat în revista Nature Portfolio Journal Climate and Atmospheric Science.
O echipă de oameni de știință și alpiniști, dintre care șase de la Universitatea din Maine, a vizitat ghețarul în 2019 și a colectat probe dintr-o carotă de gheață de 10 metri lungime. De asemenea, au instalat cele mai înalte două stații meteorologice automate din lume pentru a colecta date și a răspunde la o întrebare: Sunt cei mai îndepărtați ghețari de pe Pământ afectați de schimbările climatice legate de om?
„Răspunsul este un da răsunător și semnificativ de la sfârșitul anilor 1990″, a declarat Paul Mayewski, conducătorul expediției și directorul Institutului pentru Schimbări Climatice de la Universitatea din Maine. Cercetătorii au declarat că descoperirile nu numai că au confirmat faptul că schimbările climatice au ajuns în cele mai înalte puncte de pe Pământ, dar și că acestea perturbă echilibrul critic pe care îl asigură suprafețele acoperite de zăpadă.
„Este o schimbare completă față de ceea ce s-a experimentat în acea zonă, de-a lungul, probabil, a întregii perioade de ocupare a munților de către oameni”, a declarat Mayewski pentru CNN. „Și s-a întâmplat foarte repede”.
Cercetările au arătat că, odată ce gheața ghețarului a fost expusă, acesta a pierdut aproximativ 55 de metri de gheață într-un sfert de secol. Cercetătorii notează că ghețarul s-a transformat din alcătuit din strat de zăpadă în gheață predominantă, iar această schimbare ar fi putut începe încă din anii 1950. Pierderea de gheață a fost mai intensă de la sfârșitul anilor 1990. Această transformare în gheață înseamnă că ghețarul nu mai poate reflecta radiațiile solare, ceea ce face ca topirea sa să fie mai rapidă.