• Aproximativ 25.000 de persoane care locuiesc în provincia canadiană Alberta au fost evacuate.
  • Se întâmplă din cauza incendiilor de vegetație care au pus stăpânire pe această regiune.
  • În zonă, vremea este anormal de caldă și vântul bate cu putere, au anunțat sâmbătă reprezentanții serviciilor de urgență.

Cel puțin 103 incendii de vegetație au avut loc în provincia Alberta din vestul Canadei, a declarat premierul Danielle Smith, în cadrul unei conferințe de presă, scrie CNN. „O mare parte din Alberta s-a confruntat cu o primăvară caldă și uscată și, cu atât de mult lemn de foc, este nevoie doar de câteva scântei pentru a aprinde unele incendii cu adevărat înfricoșătoare”, a declarat Smith. „Aceste condiții înseamnă că este foarte ușor pentru incendiile de pădure atât să înceapă, cât și să se răspândească rapid”.

Au ars 122.000 hectare, iar de vineri, cel puțin 45 de noi incendii au fost declanșate și 14 stări de urgență locale au fost emise, potrivit lui Smith. „Vreau să-i asigur pe toți că provincia noastră are instrumentele potrivite, tehnologia potrivită și resursele necesare pentru a face față acestei provocări”, a spus ea.

Unii locuitori din comunitatea din Fox Lake, unde incendiile sunt grave, au trebuit să fie evacuați cu elicoptere, potrivit lui Christie Tucker, managerul unității de informare a Alberta Wildfire. Vineri dimineață, zeci de pompieri din Fox Lake se luptau cu incendiile.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Autoritățile din comitatul Yellowhead și din orașul Edson au ordonat, de asemenea, o evacuare imediată din cauza incendiilor de vegetație care ard în Alberta, au transmis pe Twitter oficialii din Edson. Orașul Edson are o populație de puțin sub 9.000 de locuitori, potrivit site-ului web al comunității.

„Există un potențial pericol pentru viață și sănătate”, au precizat oficialii comitatului Big Lakes într-o postare. „Temperaturile au fost cu 10 până la 15 grade peste cele normale de ceva timp”, a spus Tucker. „Încă nu avem iarbă verde și frunze în toată provincia, ceea ce înseamnă că solul este foarte uscat”. Provincia de nord s-a confruntat cu condiții extrem de calde și vânturi puternice, a spus Tucker, iar rezidenților nu li se permite să facă focuri de lemne deschise pe terenuri publice sau private în timp ce incendiile sunt prezente.

Din ianuarie, în Alberta au avut loc 348 de incendii de vegetație, care au ars peste 61.776 de hectare, a precizat Tucker. „Aceasta este semnificativ mai multă activitate de incendii în această perioadă a anului decât am văzut cu siguranță în orice moment din trecutul recent”, a spus Tucker.

Citește și

VIDEO. Katy Perry, cea mai mare gafă la încoronarea Regelui Charles al III-lea. Ce i-a întrebat artista pe invitați

VIDEO. Protest AUR în București. George Simion: „Vom bloca legile antinaționale care sunt pregătite la vot”

FOTO. SUV-ul cu patru uși de la Ferrari, Purosangue, vândut până în 2026. Cât costă mașina