• Săptămâna trecută, în multe orașe au fost atinse cele mai ridicate temperaturi pentru această perioadă a anului din ultimii 20 de ani.
  • Vremea a dus la plaje aglomerate din sud-vestul Cadíz până în nord-estul Barcelonei, scene asociate în mod normal cu lunile de vară.
  • Spania a înregistrat cea mai fierbinte lună decembrie de până acum, în 2023.

Agenția meteorologică din Spania a anunțat că temperaturile anormal de ridicate pentru acest sezon vor continua în multe părți ale țării și în weekend. Perioada de caniculă a dus la o senzație aproape de vară în multe zone de coastă, deoarece oamenii se duc pe plaje pentru a înota în timpul iernii, scrie The Independent.

Agenția meteorologică AEMET din țară a declarat că temperaturile ridicate care afectează sudul Europei se datorează unui anticiclon care transportă o masă de aer cald dinspre sud.

Aceasta a precizat că lipsa de acoperire a norilor a dus, de asemenea, la creșterea temperaturilor. Chiar săptămâna trecută, Spania și alte părți ale Europei au fost afectate de vreme extrem de rece și furtuni de ploaie, care, la rândul lor, au fost urmate de temperaturi de îngheț și ninsori în multe părți ale Spaniei.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Săptămâna trecută, în multe orașe au fost atinse cele mai ridicate temperaturi pentru această perioadă a anului din ultimii 20 de ani, a declarat purtătorul de cuvânt al AEMET, Marcelino Nuñez. Joi, orașul Chelva, din estul țării, situat în interior, a înregistrat o temperatură de 29,6 grade Celsius (85 de grade Fahrenheit), a precizat el. Temperaturile minime și maxime sunt în medie cu 5-10 grade Celsius (9-18 grade Fahrenheit) peste cele normale, potrivit agenției.

Vremea a dus la plaje aglomerate din sud-vestul Cadíz până în nord-estul Barcelonei, scene asociate în mod normal cu lunile de vară.

Nuñez a declarat că nu este posibil să se pună temperaturile ridicate actuale pe seama crizei climatice fără a efectua studii, dar acestea urmează o tendință de perioade tot mai frecvente de temperaturi neobișnuit de ridicate pe care experții le asociază cu schimbările climatice.

„Ceea ce este clar este că estimările climatice, proiecțiile climatice pe termen lung, din ultimii 20 de ani, spun că aceste fenomene se vor produce din ce în ce mai mult, iar noi vedem acest lucru încetul cu încetul”, a spus el.

Acest lucru se întâmplă în condițiile în care Spania a înregistrat cea mai fierbinte lună decembrie de până acum, în 2023, când un val de aer cald a împins temperatura până la 30 de grade Celsius în perioada premergătoare Crăciunului.

După o vară marcată de patru valuri de căldură – 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată – sudul Spaniei se confruntă acum cu o vreme tot mai extremă, un eveniment care, potrivit meteorologilor, este tot mai probabil din cauza degradării climei.

Citește și