• China a înregistrat duminică, 16 iulie, o temperatură record de 52,2°C.
  • Precedenta valoare maximă de 50,3°C a fost înregistrată în 2015 în Ayding, tot în Turpan.
  • Se preconizează că în regiune va persista căldura record pentru cel puțin încă cinci zile.

China a înregistrat duminică, 16 iulie, o temperatură record de 52,2°C, relatează Economic Times. Căldura toridă a lovit comuna Sanbao, situată în nord-vestul îndepărtat al orașului, în Depresiunea Turpan din Xinjiang, a relatat ziarul de stat Xinjiang Daily.

Precedenta valoare maximă de 50,3°C a fost înregistrată în 2015 în Ayding, tot în Turpan – un bazin vast de dune de nisip și lacuri secate la peste 150 de metri sub nivelul mării. Se preconizează că în regiune va persista căldura record pentru cel puțin încă cinci zile.

Asia se luptă cu valuri de căldură record

Începând cu luna aprilie, țările din Asia au fost afectate de mai multe runde de caniculă record. Vremea extremă a stârnit îngrijorări cu privire la capacitatea lor de a se adapta la o climă în schimbare rapidă. Potrivit experților în domeniul climei, obiectivul de menținere a încălzirii globale pe termen lung în limita a 1,5°C este tot mai departe de a fi atins.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Temperaturile ridicate prelungite din China au pus la încercare rețelele electrice și culturile, iar îngrijorările legate de o posibilă repetare a secetei de anul trecut, cea mai severă din ultimii 60 de ani, sunt din ce în ce mai mari. În aprilie, Thailanda a atins o temperatură maximă record de 45°C. Vietnamul a fost nevoit să raționalizeze energia electrică în luna mai, deoarece temperaturile de peste 44°C au dus la creșterea cererii de aer condiționat.

Luna trecută, un val de căldură toridă în două dintre cele mai populate state indiene a dus la spitalizarea a sute de persoane și la moartea a aproape 170 de persoane.

Citește și: