• Australia găzduiește Cupa Mondială feminină împreună cu Noua Zeelandă.
  • Premiul total pentru Cupa Mondială feminină, care începe joi, este de 110 milioane de dolari.
  • Unele echipe au amenințat chiar că vor boicota meciurile.

Australia a criticat disparitatea de gen în ceea ce privește premiile de la Cupa Mondială și faptul că unele națiuni nu au drepturi de negociere colectivă. Toate cele 23 de jucătoare de la Matildas au apărut într-un videoclip postat de sindicatul jucătorilor profesioniști australieni (PFA) cu trei zile înainte de începerea turneului, informează BBC.

Echipa a cerut, de asemenea, ca toate jucătoarele din A-League Women din Australia să fie complet profesioniste. Australia găzduiește Cupa Mondială feminină împreună cu Noua Zeelandă.

736 de fotbaliste au onoarea de a-și reprezenta țările pe cea mai mare scenă a acestui turneu”, a declarat Clare Wheeler, mijlocașul echipei Australiei și al lui Everton, în videoclip. Clare Hunt, de la Western Sydney Wanderers, a adăugat: Cu toate acestea, multora li se refuză în continuare dreptul fundamental de a se organiza și de a negocia colectiv.”

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Mijlocașul Brann, Tameka Yallop, a declarat: Nu am avut timp să mă gândesc la asta. Negocierile colective ne-au permis să ne asigurăm că acum avem aceleași condiții ca și Socceroos, cu o singură excepție: Fifa va continua să ofere femeilor doar un sfert din premiile în bani pe care le oferă bărbații pentru aceeași performanță.”

Premiul total pentru Cupa Mondială feminină, care începe joi, este de 110 milioane de dolari, o creștere de 300% față de turneul din 2019, dar semnificativ mai mic decât premiul de 440 de milioane de dolari pentru bărbații din Qatar de anul trecut. Salariul minim al jucătorilor din A-League a crescut de la 16.344 dolari la 20.608 dolari în sezonul 2022-23 și urmează să crească din nou în campania 2023-24 la 25.000 de dolari.

Această Cupă Mondială pare a fi un moment de cotitură în lupta pentru egalitatea de remunerare în fotbalul feminin la nivel global. Din Nigeria până în Marea Britanie, Africa de Sud și Canada, au existat conflicte între mai multe echipe și asociațiile lor de fotbal. Luptele variază de la bonusuri la salarii egale de bază. Unele echipe au amenințat chiar că vor boicota meciurile, că își vor duce asociațiile de fotbal în parlamentele naționale – sau chiar că nu se vor urca în avion.

Acest val de impulsuri este cel pe care Matildas’ îl valorifică cu acest videoclip. După ce au câștigat una dintre cele mai istorice bătălii în 2019 – când au obținut un contract colectiv de muncă – echipa se consideră ambasadorii care trebuie să garanteze pentru echipele care nu au o voce.

Citește și: