• Lumea tocmai a cunoscut cea mai fierbinte lună noiembrie înregistrată vreodată.
  • Europa a avut cea mai caldă toamnă, potrivit unui raport alarmant al Serviciului Uniunii Europene pentru Schimbări Climatice Copernicus, citat de CNN.
  • Gheața din Siberia și Oceanul Arctic a fost luna trecută la al doilea cel mai scăzut nivel văzut vreodată.
  • Temperaturi peste medie au fost înregistrate și în SUA, sudul Africii sau Tibet.

La nivel global, noiembrie a fost cu aproape 0,8 grade Celsius (33,4 Fahrenheit) peste media pentru 1981-2010 și cu 0,1 grade C (32,2F) mai mare decât anul trecut. Și această căldură neobișnuită vine în ciuda efectului răcoritor al La Niña.

Cel mai cald față de normal, a fost într-o regiune extinsă din nordul Europei, Siberia și Oceanul Arctic, unde gheața marină era la al doilea, cel mai scăzut nivel văzut vreodată în noiembrie.

Statele Unite, America de Sud, sudul Africii, Platoul Tibetan, estul Antarcticii și cea mai mare parte a Australiei au înregistrat, de asemenea, temperaturi cu mult peste medie.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Australia: Un incendiu de vegetație arde de șase săptămâni

În Australia, un incendiu de vegetație arde scăpat de sub control de șase săptămâni în cunoscutul punct turistic al insulei Fraser, pe măsură ce alte regiuni ale țării se confruntă cu o caniculă record.

„Aceste înregistrări sunt în concordanță cu tendința de încălzire pe termen lung a climatului global”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice de la ECMWF.

El a spus că luna noiembrie a fost „o lună extrem de caldă” la nivel global, iar temperaturile din Arctica și nordul Siberiei au rămas constant ridicate, în timp ce gheața marină se apropia de cea mai mică întindere.

„Această tendință este îngrijorătoare și evidențiază importanța monitorizării cuprinzătoare a Arcticii, deoarece se încălzește mai repede decât restul lumii”, a adăugat el.

Buontempo a spus că factorii de decizie politică care acordă prioritate atenuării riscurilor climatice „ar trebui să vadă aceste înregistrări drept clopote de alarmă” și să se gândească mai serios ca niciodată cum să se conformeze cel mai bine Acordului de la Paris din 2015.

SUA a renunțat la acordul de la Paris luna trecută

SUA au renunțat la acordul de la Paris luna trecută, președintele Donald Trump susținând că a fost „conceput pentru a ucide economia americană”, dar președintele ales Joe Biden a promis că va reintroduce pactul după ce va fi jurat.

Datele Copernicus arată că 2020 ar putea fi cel mai fierbinte an înregistrat. Este la egalitate cu 2016, cel mai cald an existent vreodată și este probabil să depășească marginal recordul, cu excepția cazului în care mercurul scade luna aceasta.

Raportul anual OMM: 2020 este în topul celor mai calzi ani, după 2016 și 2019

Raportul anual al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) săptămâna trecută a confirmat că 2020 este pe cale să fie unul dintre cei mai calzi ani înregistrați, imediat după 2016 și 2019.

OMM a declarat că temperatura globală medie a fost cu aproximativ 1,2 grade Celsius peste nivelul preindustrial. Temperaturile globale trebuie menținute sub 1,5 grade Celsius la aceste niveluri pentru a evita impacturile majore asupra climei, a declarat Grupul interguvernamental al ONU pentru schimbările climatice (IPCC).

În timp ce datele din decembrie vor fi decisive, este aproape sigur că 2020 va fi cel mai cald an calendaristic pentru Europa, relatează Copernicus. Perioada ianuarie-noiembrie a fost cu 0,5 grade Celsius mai caldă decât perioada respectivă din 2019 – cel mai cald an înregistrat – și cu cel puțin 0,4 grade mai cald decât în ​​aceeași perioadă din orice alt an.

În septembrie, octombrie și noiembrie, temperaturile europene medii au fost cu 1,9 grade Celsius peste 1981-2010 și cu 0,4 grade mai mari decât 2006, cea mai caldă toamnă anterioară. Cea mai mare parte a Europei a înregistrat căldură peste medie, temperaturile crescând cel mai mult în regiunile nordice și estice.

În regiunea arctică și părți mari din nordul Siberiei, temperaturile au fost substanțial peste medie pentru tot anul 2020, nu doar toamna. Acoperirea cu gheață marină a fost deosebit de scăzută de la începutul verii, iar incendiile siberiene au produs emisii record.