• Temperatura de suprafață a oceanului din jurul Florida Keys a crescut la 38,43 C săptămâna aceasta.
  • Temperaturile normale ale apei pentru zonă în această perioadă a anului ar trebui să fie între 23C și 31C.
  • Valurile de căldură afectează din ce în ce mai mult oceanele lumii, distrugând alge, iarbă de mare și corali.

Temperatura de suprafață a oceanului din jurul Florida Keys a crescut la 38,43 C săptămâna aceasta, ceea ce ar putea fi un record global, deoarece căldura oceanelor din jurul statului atinge extreme fără precedent. O geamandură pentru temperatura apei situată în apele Golfului Manatee din parcul național Everglades a înregistrat temperatura ridicată luni după-amiaza târziu, au arătat datele guvernului american. Alte geamanduri din apropiere au depășit 38C și 32C, informează The Guardian.

Temperaturile normale ale apei pentru zonă în această perioadă a anului ar trebui să fie între 23C și 31C, conform Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere (Noaa). Nivelul de căldură înregistrat în această săptămână este aproximativ același cu cel al unei căzi cu hidromasaj.

Înregistrările pentru temperatura de suprafață a oceanului nu sunt păstrate, dar un studiu din 2020 a sugerat că cea mai ridicată temperatură observată a fost de 37,61 C în Golful Persic. Citirile extreme se adaugă avertismentelor anterioare cu privire la apele care se încălzesc din Florida în sud-estul Statelor Unite, deoarece căldura prelungită a continuat să coacă și alte părți ale țării. Coasta de sud a Floridei se confruntă cu un val de căldură extrem care amenință viața marine și ecosistemele oceanice.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
CE FILME VEZI DE PAȘTE
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
ROMÂNII SE LASĂ PĂCĂLIȚI
COP 29 VA FI DESPRE PACE
TU CE VIN BEI LA MASAS FESTIVĂ?

„Nu ne așteptam ca această încălzire să se întâmple atât de devreme în anul și să fie atât de extremă”, a declarat pentru CNN Derek Manzello, de la Coral Reef Watch al Administrației Naționale pentru Oceanii și Atmosfere, săptămâna trecută. „Acest lucru pare să fie fără precedent în înregistrările noastre.”

Valurile de căldură afectează din ce în ce mai mult oceanele lumii, distrugând alge, iarbă de mare și corali și ucigând zone de viață marine precum „incendiile sălbatice care distrug zone uriașe de pădure”. Cercetările din 2019 au descoperit că numărul de zile de caniculă oceanică s-a triplat în ultimii ani.

Un dom de căldură din 2021 a ucis probabil mai mult de 1 miliard de animale marine de-a lungul Pacificului Canadei, au spus experții. Frecvența și intensitatea în creștere a vremii severe – atât pe uscat, cât și în oceane – este un simptom al crizei climatice globale, conduse de om, care alimentează extreme, avertizează experții, cu valuri de căldură actuale care se estimează să persistă până în august.

Citește și: