• În întreaga lume se bat recorduri de temperatură a apei cu consecințe grave pentru sănătate.
  • Temperatura medie din oceane a atins cel mai ridicat nivel din istorie.
  • Temperatura ridicată a oceanelor poate crește șansele de uragane, cicloane sau furtuni.

Temperatura oceanelor atinge o medie record de aproape 21 de grade Celsius, după cum arată datele observatorului climatic al Uniunii Europene. Acest lucru ar putea avea consecințe majore pentru omenire asta pentru că oceanele joacă un rol important în reglarea climei Pământului.

„Oceanul îl putem privi ca pe un rezervor. Până în momentul de față, a absorbit foarte mult din această energie”, a spus Silviu Gurlui, profesor de fizică.

„Aproximativ 90% din această încălzire care vine din spre energia acumulată de la Soare este acumulată în ocean. Ce înseamnă acest lucru? Asta înseamnă un rezervor foarte mare de energie, unde, cumva, temperatura oceanului a crescut cu aproximativ 0,5 grade de la un anumit interval de timp, de la o perioadă de preindustrializare, cât timp temperatura aerului a crescut cu aproximativ 1,5 grade”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Oceanele sunt un regulator vital al climei. Ele absorb căldura, produc jumătate din oxigenul de pe Pământ și determină fenomenele meteorologice.

„În condițiile încălzirii globale, avem o cantitate sporită de căldură în sistemul climatic din cauza acestor gaze radiactiv active. Dioxidul de carbon, metanul, dioxidul de azot lasă să treacă lumina directă și radiația directă solară și absoarbe radiația emisă de suprafața încălzită a mărilor, oceanelor și a uscatului”, a povestit Roxana Bojariu, meteorolog.

Citește și: