• Vârful caniculei va fi atins mâine, spun meteorologii.
  • Alerta a fost ridicată la roșu în mai multe zone din Franța.
  • Două centrale nucleare și-au diminuat activitatea.

Domul de căldură care s-a instalat peste jumătatea de sud a Franței a depășit previziunile, doborând mai multe recorduri absolute. 50 de departamente sunt în cod portocaliu de caniculă, iar unele au trecut încă de ieri în alertă roșie. Accesul în Alpii de Sud a fost închis din cauza riscului de incendiu.

Canicula este fără precedent prin amploarea sa pentru un sfârșit de august și continuă să se instaleze peste o mare parte a Franței. Ceea ce face și mai greu de suportat acest val de căldură este faptul că termometrul nu coboară nici măcar în timpul nopții. Au fost înregistrate până la 33 de grade, nemaivăzute până acum. Ziua, temperaturile depășesc frecvent 40 de grade, local s-au depășit chiar 43 de grade. Mai multe recorduri de temperatură au fost doborâte ieri și până joi, acestea ar putea fi depășite.

Valul de căldură nu afectează doar Franța. Elvețienii sunt și ei afectați. Luni, MeteoSwiss a fost nevoită să urce la o altitudine record de aproape 5.300 de metri pentru ca serviciul să înregistreze limita de zero grade, un record de când se fac măsurători.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Care sunt efectele acestui neobișnuit val de căldură?

Unsprezece masive din regiunea Provence-Alpes-Côte d’Azur au fost închise publicului din cauza riscului de incendiu și a fost declanșată, de asemenea, alerta de poluare a aerului cu ozon.

De ieri, centrala nucleară Golfech (Târn-et-Garonne) a fost nevoită să-și restricționeze producția din cauza prognozelor de temperatură a râului Garonne », indică EDF. Aceeași decizie fusese deja luată pentru uzina Bugey. Potrivit Observatorului francez al tornadelor și furtunilor severe, Keraunos, mercurul ar putea depăși 43°C și în timpul zilelor de mâine și de joi în sud vest și în Valea Ronului.

Citește și: