• Comunismul a impus Ziua Femeii, dar viața de zi cu zi a fost mai grea pentru ele
  • Decretul anti-avort a generat zeci de mii de victime în rândul femeilor
  • Femeile care apelau la avort ilegal erau arestate sau lăsate să moară
  • Femeile alegeau să facă avort pentru că nu aveau cu ce să-și crescă copiii
  • Alexandrina Copilu este mama a 5 copii. În comunism a primit medalia „Mamă Eroină”
  • Actrița Tora Vasilescu a înfruntat regimul și și-a trăit tinerețea pe scenă
  • Nadia Comăneci a ales libertatea, înainte de căderea regimului

Unghiile și pielea atent îngrijite. Părul coafat și vopsit la 2 săptămâni. Machiajul la linie. Parfumată. Lucrează la birou. Singură. Ca să se poată concentra pe carieră. Mamă, abia după 30 de ani, ca să aibă timp să acumuleze experiențe și amintiri. Mănâncă în oraș sau comandă acasă.

Independentă, îndrăzneață, curioasă, cu puncte de vedere puternice. Aceasta este descrirea femeii zilelor noastre, opusul a tot ceea ce reprezenta femeia în timpul regimului comunist.

Mame, cu prețul vieții

Uite cum descrie Lavinia Betea condiția femeii în fața legislației anti-avort din comunism.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Erau morți cumplite însă trebuie să luăm în considerare și efectele psihice ale acestui decret anti-avort. Decretul anti-avort cum i se spunea pe scurt adoptat în 1966, a fost marea dramă a femeilor care și-au trăit tinerețea și perioada de fertilitate în anii regimului comunist. Într-o statistică care e departe de a fi exactă, sunt contabilizate aproape 10 mii de femei care au murit. Însă cu certitudine sunt mult mai multe”, a explicat Lavinia Betea, istoric.

Alexandrina este mama a 5 copii. În vremea comunismului, ea a primit medialia de „Mamă Eroină”.

Concediul de maternitate era împărțit în două. Două luni prenatal, două luni post-natal. Și atât. După aceea trebuia să merg la serviciu. Trebuia să stăm la cozi, să avem de toate, cât puteam, pe unde puteam. Veneam de la serviciu, ne așezam la cozi, în loc să ajungem acasă. Ne-am dus viața așa cum am putut.”, a mărturisit Alexandrina Copilu, mamă a cinci copii.

Copiii se îmbolnăveau în creșă, în grădinițe din cauza frigului, iar de suferit aveau doar părinții.

Româncele care au sfidat regimul

Actrița Tora Vasilescu este una dintre acele femei, care într-o lume a suferinței, ea a găsit iubirea. Iubirea pentru scenă. A sfidat regimul. Mental conectată la libertate, a luptat să iasă din tiparul turmei.

Ca ea, o altă femeie cu o putere și un curaj care te uimesc și azi, fugea din România comunistă, în rumă cu 32 de ani. A trecut clandestin granița în Ungaria și a ajuns mai întâi în Austria, apoi în Statele Unite ale Americii. Este vorba despre Nadia Comăneci, românca ce nu mai are nevoie de niciun fel de prezentare.

Întrebată care a fost întâiul motiv pentru care a vrut să plece din România, Nadia Comăneci a răspuns: „Am vrut să fiu liberă.”