• Povestea de dragoste între Mihai I şi viitoare regină Ana începe înainte de a se fi cunoscut
  • Regele Mihai a văzut-o pe Ana într-o ştire filmată în Maroc imediat după război
  • Cererea în căsătorie a fost făcută în timp ce se plimbau cu maşina prin Eleveţia
  • Mihai I şi Regina Ana au avut împreună cinci fete

Regele Mihai I şi regina Ana au fost cel mai longeviv cuplu regal din istoria Românie. Dragostea lor poate concura cu poveştile care încep cu „A fost o dată ca niciodată… şi au trăit fericiţi până la adânci bătraneţi”.

Toate acestea însă nu fără multe perepeţii, muncă, lipsuri şi exil. Mihai I şi Ana de Bourbon-Parma ştiau unul de existenţa altuia încă înainte de a se cunoaşte. Ana a aflat povestea tânărului rege român în anii 30. Mihai I a văzut-o pe viitoarea regină Ana într-un buletin de ştiri de după război, fără să ştie cine este ea.

„Auzise deci tânăra Ana de Mihai de la mama lui, de la regina Elena, şi păstrase acest sentiment de tristeţe într-un fel, de compătimire faţă de băiatul, de copilul, de tânărul care nu putuse să-şi vadă mama suficient.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Tânărul rege Mihai în România, văzând acest documentar, această ştire filmată şi-a rugat tehnicienii de acolo să facă stop cadru pe imaginea tinerei pe care o văzuse în documentarul respectic şi care era Ana, să o transforme în fotografii”, a spus, la Aleph News, istoricul Filip Iorga.

Chiar dacă cei doi nu se cunoşteau, atât regina-mamă Elena, cât şi familia tinerei Ana se gândiseră la această uniune. Aşa că a urmat planul de lungă durată şi intervenţia discretă pentru ca Mihai şi principesa Ana să se întâlnească. Momentul potrivit a fost nunta reginei Elisabeta a II-a a Marii Btritanii.

În noiembrie 1947, regele Mihai I vine cu avionul propriu la Londra pentru a participa la nunta viitoarei regine, dar şi pentru a o cunoaşte pe principesa Ana. Mihai I s-a îndrăgostit de principesa Ana, iar la câteva săptămâni, în Elveţia, a decis să o ceară în căsătorie.

„Pur şi simplu cei doi merg cu maşina. Regele Mihai o întreabă dacă vrea să fie soţia lui, ea se gândeşte ceva timp şi răspunde ”DA”, însă amândoi se uită înainte la drum, nu s-au unul la altul şi asta e într-un fel o metaforă a felului în care au trăit. Au fost nişte oameni care au privit în totdeauna la drumul care se întindea înaintea lor cu dificultăţi, dar şi cu bucurii.

După ce obţine un ”DA” al pricipesei Ana, Mihai I pleacă în România. La câteva luni regele abdică şi pleacă din ţară. Nici începutul discuţiilor pentru căsătoria lor nu este cel mai fericit. Mihai I era ortodox, iar Ana de Bourbon-Parma – catolică. Pentru căsătorie mamele celor doi merg după o dispensă la papă”, a povestiti istoricul Filip Iorga.

„Se spune că la întâlnirea cu papa prinţesa Margare chiar ar fi bătut cu pumnul masă, ceea ce l-a şocat pe papă. N-au reuşit să-l convingă”, a adăugat istoricul.

Mihai I şi pricipesa Ana ignoră decizia papei şi se căsătoresc

Nunta are loc pe 10 iunie 1948, la palatul regal din Atena, la invitaţia regelui Pavlov şi a reginei Frederica ai Greciei. Căsătoria lor a fost începutul unui exil de 44 de ani, cu lipsuri, muncă şi o umbră de tristeţe a regelui. Au avut împreună cinci fete – Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria. King Mihai, aşa cum îi spuneau americanii a fost fermier, pilot, şomer, antreprenor şi broker.

Nici măcar cei care-l urmăreau, duşmanii lui de moarte securitatea română nu au putut să-i găsească regelui Mihai fisuri de ordin moral. Vă daţi seama că le-ar fi exploatat cu mult talent dacă ar fi existat cea mai mică bănuială de amantlâc sau de călcat strâmb la unul sau la altul dintre ei”, a povestit istoricul.

Peste ani, regele Mihai I şi regina Ana a României reuşesc să revină în ţară. Au urmat apoi sute de vizite ale cuplului regal în toată România, dar şi o nuntă de diamant pe care au sărbătorit-o la palatul Elisabeta în 2008. Şi, doar martea a reuşit să-i despartă. Regina Ana a decedat în august 2016, iar regele Mihai I, un an mai târziu în decembrie 2017.