• Inițiatorii protestului au fost economistul Ştefan Prutianu și inginerul Casian Spiridon
  • Din grup mai făceau parte Georgel Moraru, Titi Iacob, Petrică Duşa și Ionel Săcăleanu
  • Demonstranții erau chemați să cânte „Deșteaptă-te române” și să aprindă o lumânare
  • Parola protestatarilor de la Iași era „Primăvara cade joi”
  • Organizatorii revoltei de la Iași au căutat sprijin inclusiv la ambasada sovietică

Știi că fiecare revoluție are povestea ei. În perioada 14-26 decembrie, vezi la Aleph News filmul ”În căutarea revoluției pierdute”, dedicat evenimentelor din decembrie 1989.

Astăzi, 14 decembrie, vorbim despre prefața ieșeană a revoluției. Iată în ce fel a fost pusă la cale revolta anticomunistă din decembrie 1989 de la Iași.

Gelu Voican Voiculescu: „Șase erau principalii conducători care acționau în combinatul CUG, în fabrici în uzine, în instituții de proiectări, era mult personal tehnic angrenat cu foarte mult curaj și cu foarte multă conspirativitate într-o acțiune subversivă.“

Poetul Florin Iaru a fost arestat, el însuși la București în 21 decembrie 1989. El știa că prietenii săi din Iași au de gând să protesteze, dar îți explică și ce a aflat despre ceea ce s-a întâmplat cu întârziere.

Recomandări

SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%

Florin Iaru: „Și nici n-am știut că pe 13 sau 14, 13 și 14 decembrie ei chiar au ieșit. A fost o tăcere generală, au venit niște zvonuri mult mai târziu, în jur de 19 -20 decembrie.“

Știi că în decembrie 1989, spaima protestatarilor avea un nume: Securitatea. Și uite cum se manifesta: Florin Iaru: „Ei au încercat să-și țină gura cât mai mult, pe principiul cu cât știi mai puțin, cu atât ești mai puțin expus.“

Ăsta era cuvântul de ordine, nu comunicăm, cerem doar niște mici lucruri, pentru că dacă spunem mai mult, pericolul de care v-am vorbit, acea spaimă de securitate devine mai mare și pericolul trădării crește.