• Mircea Dinescu: „În comunism, scriitorul era privit ca o ființă cam periculoasă”.
  • Dinescu era în arest la domiciliu în 1989, după un interviu acordat unui ziarist francez.
  • „Tovarășul Dinescu, începând de astăzi nu mai aveți voie să discutați cu nimeni”.

Când spui astăzi „scriitor” este greu să îți imaginezi ce însemna acest lucru înainte de 1989.

Mircea Dinescu: „Era ca și cum ai avea o armă și trebuie să vii să-ți dea port armă anual, să ți-o verifice”

Foto: Aleph News

Mircea Dinescu: „În vechiul regim, scriitorul era privit oricum ca o ființă cam periculoasă, mai ales dacă dețineam mașină de scris.

Poate lumea nu știe, dar în fiecare an, dacă aveai mașină de scris, trebuia să te prezinți la miliție, la sector, unde un plutonier major stătea lângă tine și de față cu el băteai caracterele, literele.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

Era ca și cum ai avea o armă și trebuie să vii să-ți dea port armă anual, să ți-o verifice”.

Mircea Dinescu, despre cum se simțea un scriitor când un jurnalist strain îi cerea un interviu: „Poate să îmi ia gâtul

Foto: Aleph News

Mircea Dinescu: „M-am gândit eu, până să scriu interviul, că poate e periculos așa pentru mine să dau un interviu. Cine știe? Aveam doi copii, era o problemă ce mi se va întâmpla. Poate să îmi ia gâtul”.

Ce îi speria pe politicienii comuniști atunci când venea vorba de libertatea de expresie: „Dar de (fără să rostească numele) ați zis ceva?

Mircea Dinescu: „A doua zi am fost chemat la Municipiu, cu secretarul cu propagandă. Care mi-a spus: <<Și ce ai zis? Ce spunea în interviu?>> Zic: Spuneam ce e în România. Cenzură, foame, frig, se stinge lumina la 09:00 seara, mâncare pe cartelă, brânză. Țăranii n-au voie să cumpere pâine din București, trebuie să arăți buletinul să cumperi 200 de grame de salam. Chestiile astea banale. Și mă întreba: <<Dar de (fără să rostească numele) ați zis ceva?>> Am zis. <<Aoleu>>”.

Ce se întâmplă în 1989, atunci când interviul apare în Franța: „Tovarășul Dinescu, începând de astăzi nu mai aveți voie să discutați cu nimeni

Foto: Aleph News

Dinescu este plasat în arest la domiciliu.

Mircea Dinescu: „Mașina a venit ușurel după mine și pe la mijlocul străzii au coborât trei domni și au zis: <<Tovarășul Dinescu, începând de astăzi nu mai aveți voie să discutați cu nimeni. Nici să vină nimeni la dumneavoastră acasă, nici să mergeți la dumneavoastră in vizită la cineva>>”.