• Cancerul are complici? Cu ce se hrănesc celulele canceroase?
  • Sunt tumorile contagioase? Cum poate ajuta electricitatea să le combată?
  • Iată opt lucruri interesante pe care ar trebui să le știți despre cancer și modul în care se dezvoltă.

Există o proteină numită p53 care, în starea sa „normală”, repară ADN-ul deteriorat din celule. Atunci când suferă o mutație, nu mai funcționează și permite cancerului să prolifereze nestingherit. Oamenii de știință caută substanțe chimice care să activeze această proteină pentru a opri în mod corespunzător cancerul. Unul dintre mecanismele sale de acțiune este acela de a detecta stresul metabolic și de a declanșa îmbătrânirea celulelor deteriorate.

Zaharul

O echipă de cercetători spanioli de la Universitatea Rey Juan Carlos a demonstrat că excesul de zahăr din alimentație crește activitatea unei proteine numite b-catenină, care este strâns legată de evoluția tumorilor. Acest lucru explică de ce datele epidemiologice arată că frecvența anumitor tipuri de cancer poate fi de două ori mai mare în rândul populațiilor cu niveluri ridicate de zahăr în sânge, cum ar fi obezii sau diabeticii.

Agenții infecțioși

Agenții infecțioși, cum ar fi virușii, bacteriile și paraziții, sunt cauza a două milioane de cazuri de cancer la nivel mondial, potrivit unui studiu internațional publicat în The Lancet Oncology. Cu alte cuvinte, 16% din cazurile de cancer la nivel mondial în 2008 au fost cauzate de o infecție care poate fi prevenită sau tratată. Principalele cancere legate de infecții sunt cele asociate cu bacteria Helicobacter pylori și cu virusurile papiloma, hepatita B și hepatita C.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Zece în loc de unul

Ceea ce numim în prezent cancer de sân ar trebui considerat ca fiind zece boli diferite, potrivit unui studiu britanic și canadian inovator publicat în revista Nature. Noua clasificare, bazată pe amprenta genetică a tumorilor, ar putea îmbunătăți tratamentul, permițând adaptarea medicamentelor la fiecare caz în parte, crescând astfel rata de supraviețuire.

Restricție calorică

O scădere susținută în timp a consumului de alimente are ca rezultat o creștere a lungimii telomerilor – capetele cromozomilor – la șoarecii adulți, ceea ce exercită un efect protector asupra ADN-ului și a materialului genetic. Aceste efecte benefice asupra tinereții cromozomilor se traduc printr-o incidență redusă a cancerului, printre alte boli asociate cu îmbătrânirea.

Cancerul și electricitatea

Oamenii de știință de la Universitatea Tufts au identificat un semnal bioelectric care poate identifica ce celule riscă să se transforme în tumori. Dar nu este vorba doar de previziuni: semnalele bioelectrice reprezintă un mecanism de control important pentru reglarea modului în care celulele cresc și se înmulțesc. Atât de mult încât oamenii de știință au demonstrat că se poate reduce incidența celulelor canceroase prin manipularea tensiunii membranei celulare. Sau să utilizeze aceste semnale pentru a ajuta organele deteriorate să se repare singure.

Alimente prăjite

Consumul de cartofi prăjiți, pui sau pește înăbușit și alte alimente prăjite cel puțin o dată pe săptămână este asociat cu un risc crescut de cancer de prostată, precum și cu predispoziția la o evoluție mai agresivă a bolii, au arătat cercetătorii de la Centrul de cercetare a cancerului Fred Hutchinson din SUA.

Complici

Pentru a invada organele, celulele canceroase au adesea nevoie de complici. De exemplu, o echipă de cercetători de la Institutul de Cercetare în Biomedicină (IRB Barcelona) a descoperit că abilitatea cancerului de colon de a face metastaze se află în celulele sănătoase care înconjoară tumora, așa-numita stromă. Într-un articol publicat în Cancer Cell, oamenii de știință arată, de asemenea, că prin eliminarea semnalizării TGF-beta în cadrul stromei este posibil să se blocheze inițierea metastazelor.