• Europa se confruntă cu o „criză gravă de sănătate publică”. 98% din cetățenii europeni respiră aer extrem de poluat, arată o analiză The Guardian.
  • Serbia, România, Albania, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia și Ungaria – au dublul recomandărilor OMS.
  • Gabriel Păun: „ Atâta timp cât politicul nu va face o strategie energetică mult mai ambițioasă, vom continua să respirăm acel aer murdar”.


98% din cetățenii europeni respiră aer extrem de poluat, astfel, continentul se confruntă cu o „criză gravă de sănătate publică” care duce anual la peste 400 de mii de decese, conform unei analize The Guardian.
România se află printre țările ce au un nivel dublu peste recomandările OMS. Europa se confruntă cu o „criză gravă de sănătate publică”. Țări precum Serbia, România, Albania, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia și Ungaria, au dublul recomandărilor OMS.

„Harta prezentată de The Guardian ne arată că nici măcar în pădurile Carpaților nu mai este aer curat. Atât de mult poluăm, încât în loc să filtreze acele păduri aerul, să ne aducă aer curat în orașe, din contra, noi cu orașele am invadat și aerul din păduri. Situația grafică arată foarte drastic”, a spus Gabriel Păun, activist de mediu Agent Green.

Poluarea cu PM2.5 cauzează aproximativ 400.000 de decese pe an pe continentul european. Traficul, industria, încălzirea locuinței și agricultura sunt principalele surse de PM2,5. Cânepa absoarbe cei mai multi poluanti si produce de 25 ori mai mult oxigen decât pădurea.


Poluarea are efecte distrugătoare asupra mediului înconjurător, determinând pierderea unei proporții însemnate a biodiversității. Rezolvarea problemelor de colectare selectivă și de reciclare a deșeurilor este o acțiune important. Trecerea la energia curată este singura metodă care poate reduce semnificativ nivelul de poluare șPlantarea de arbori, reîmpăduririle de mari suprafețe și legile stricte de protejare a pădurilor.

„România arde și foarte mult lemn pentru că suntem foarte înapoiați la producția de energie și suntem o țară care încă arde foarte mult lemn, mai mult decât poate tăia legal. România arde cărbune, producem o mare parte din energia electrică din arderea combustibililor fosili. Atâta timp cât politicul nu va face o strategie energetică mult mai ambițioasă, vom continua să respirăm acel aer murdar”, a mai adăugat Gabriel Păun.

Citește și:

Recomandări

SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN CHINA
A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES