- Medicul Adriana Pistol, șeful Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID-19 din cadrul Ministerului Sănătății, a fost invitata lui Marius Tucă în emisiunea „Marius Tucă Show”.
- Adriana Pistol: „Orice virus nou, până la urmă rămâne în circulație. În ce măsură rămâne în circulație depinde de gradul de imunitate din populație”.
- Adriana Pistol: „La faza la care ne aflăm noi acum, există prea multă interacțiune și prea multă mobilitate. Trebuie acționat pe interacțiune și pe mobilitate”.
Medicul Adriana Pistol a spus care e situația epidemiologică din România. Cum vor arăta aceste două luni, până la final de an, din punct de vedere al sănătății publice.
Advertisment
„Ponderea cea mai mare o înregistrăm la o populație activă, 46-47 de ani. Rata de deces cea mai mare e la persoanele de peste 65 de ani. Care au și comorbidități”, a spus Adriana Pistol.
Un studiu spune că va trebui să purtăm mască și acasă. Întrebată dacă purtatul măștii poate rezolva ceva, Adriana Pistol a spus că: „Poate rezolva, dar într-o proporție. Doar portul măștii pe stradă nu este primul element care va garanta situația”.
Recomandări
Adriana Pistol, despre locurile în care se pot infecta românii
Adriana Pistol spune că locurile în care se pot infecta românii sunt mijloacele de transport în comun, birourile, căminele de bătrâni, dar și fabricile cu număr mare de persoane. „Mai ales când persoanele sunt aduse cu microbuz”, a adăugat Adriana Pistol.
Adriana Pistol: „Întâlnirile din familie nu au fost așa de bine evaluate. Dar nunțile foarte mari. Avem astfel de situații, care sunt foarte bine cunoscute. Petreceri private cu un număr foarte mare de persoane”.
Adriana Pistol explică de ce s-au închis restaurantele, teatrele și cinematografele
Adriana Pistol: „Pentru că acolo oamenii se adună. Și se adună mulți și nu respectă. Nimeni nu declară că are focar în restaurant. Nu declară nici în instituțiile de stat. Acolo e mult mai ușor, pentru că atunci când ai un număr foarte mare de oameni, e foarte ușor să identifici care sunt persoanele care au venit cu același mod de transport.
La aceste focare care aveau transport asigurat, nu poți să spui nici la petrecere. Și nu spun pentru că ei au încălcat niște reguli. Pentru că nu toți respectă acest lucru (nici operatorul economic nu poate să intervină)”.
Pentru teatre și cinematografe, Adriana Pistol nu are o explicație, mai ales că acestea „respectă regulile”, spune medicul.
Adriana Pistol: „Nu am o explicație, pentru că teatrele și cinematogralefe respectă regulile”.
Întrebată despre rata de infectare de 3 la mia de locuitori, Adriana Pistol spune că „Germania are 0,5 la mie. Este normal să ai un reper. În Franța, Anglia e o carantină parțială. Numărul nu contează, proporția infectată din populație contează. Să ai repere foarte clare care arată procentul din populație care e infectată și ce anume măsuri iei în funcție de acest reper”.
Reacția Adrianei Pistol la declarația OMS că virusul va rămâne cu noi pentru totdeauna
Adriana Pistol: „Orice virus nou, până la urmă rămâne în circulație. În ce măsură rămâne în circulație depinde de gradul de imunitate din populație. Nu există termen că va fi până în 20 nu știu cât.
Uitați-vă șa H1N1 care a apărut în California. Ne mai pune aceleași probleme? Nu. S-a inventat vaccin, el va rămâne, va circula, unii vor face. Va rămâne dar nu va avea același impact.
Dacă vaccinul va fi disponibil și ne vom vaccina suficient, nu va mai avea același impact”.
Adriana Pistol, despre numărul de epidemiologi din România și despre ancheta epidemiologică
Adriana Pistol: „În totalitate, nu depășesc 130. O medie de vârstă de peste 55 de ani. În fiecare spital e nevoie de un epidemiolog.
Salariul unui medic epidemiolog este 6 – 7 mii de lei. O anchetă epidemiologică nu e așa, cum o cheamă pe soție, ce adresă ai. Trebuie s-ajung să vorbesc cu omul să spună că a fost la petrecerea X din restaurantul Y.
Când ia un număr atât de mare este evident că nu doar epidemiologii au cum să rezolve acest lucru. Durează o astfel de conversație. Ce s-a făcut: au fost detașați medici rezidenți, inclusiv colegi medici din sistemul armatei, tot epidemiologi, astfel încât cel puțin să se vorbească cu fiecare persoană în parte.
E nevoie de mult mai mult ca să poți să ții în frâu. Finlandezii sunt extrem de disciplinați. În Europa sunt mai mulți care nu respectă. În Europa și-au descarcat aceată aplicație. Nu poți obliga populația să-și instaleze o astfel de aplicație”.
3 lucruri pe care le-ar face Adriana Pistol dacă ar fi epidemiologul șef al României
Adriana Pistol: „La faza la care ne aflăm noi acum, există prea multă interacțiune și prea multă mobilitate. Trebuie acționat pe interacțiune și pe mobilitate. Ca să poți să oprești.
Avem beneficiul apariției unor teste rapide care par să fie ceva mai bune, față de alea cu anticorpi. Care va permite o testare mult mai mare. Tocmai am propus înființarea unor centre de testare.
Inclusiv drive-through. Ar fi nevoie de un control riguros al izolării. Degeaba identifici pacienții pozitivi dacă nu poți să-i izolezi”.
Adriana Pistol spune că testele rapide sunt foarte bune, dar este nevoie și de izolare acasă: „Trebuie să subliniez lucrul ăsta. Mobilitatea trebuie să fie un pic mai mică”.
Adriana Pistol, despre alegerile din 6 decembrie și despre alegerile din SUA
Adriana Pistol spune că mai facem alegeri: „Carantina e mult mai dură. O bună organizare. Dacă fiecare dintre noi înțelegem că ne autoizolăm”.
Adriana Pistol spune că l-ar alege pe Joe Biden pentru că „e un suflu nou”.
Partenerii noștri