Aerul poluat omoară 7 milioane de oameni în fiecare an. Emisiile de carbon cresc rezistența la antibiotice și riscul de cancer

Poluarea aerului este a patra cauză de mortalitate printre toți factorii de risc metabolici și comportamentali, după tensiunea arterială ridicată, consumul de tutun și riscurile alimentare, scrie Al Jazeera.

Aerul murdar, arată studiile, este o cauză principală de deces la nivel internațional. Emisiile de carbon au scăzut, dar incendiile de pădure au crescut, iar dorința globală de energie electrică continuă să crească, prezentând noi amenințări.

Cercetările publicate de o echipă de oameni de știință chinezi au arătat că poluarea aerului crește rezistența la antibiotice, ceea ce, sugerează calculele lor, a dus la rândul său la 480.000 de decese premature.

Potrivit OMS, poluarea aerului este asociată cu 7 milioane de decese pe an. Cele mai multe decese se întâmplă în regiuni precum Africa Subsahariană, subcontinentul indian, mai multe țări din Asia de Sud-Est și Rusia, unde multe gospodării încă folosesc combustibili care poluează mai tare, cum ar fi kerosenul, lemnul sau cărbunele pentru încălzirea primară sau pentru gătit.

Care este prețul sănătății

Anul trecut, Banca Mondială a estimat că rata globală a cheltuielilor medicale pentru problemele de sănătate asociate cu poluarea aerului înconjurător este de 8,1 trilioane de dolari, aproximativ 6,1% din produsul intern brut global.

Creșterea riscului de accident vascular cerebral, a bolii cardiace ischemice, a bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) și a cancerului pulmonar tind să lovească femeile și copiii, care în mod tradițional tind să facă mai multe treburi casnice și să ia contact cu aerul poluat de combustibilii fosili.

Citește și:

Exit mobile version