• Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a statbilit azi că pot fi listate drept efecte adverse rare ale vaccinului AstraZeneca cheagurile de sânge neobișnuite
  • EMA le recomandă celor vaccinați să rămână vigilenți timp de două săptămâni de la vaccinare
  • Emer Cooke: „Riscul de mortalitate din cauza COVID-19 este mult mai mare decât cel din cauza acestor efecte adverse”

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a statbilit azi că pot fi listate drept efecte adverse rare ale vaccinului AstraZeneca cheagurile de sânge neobișnuite și nivelul scăzut de tromobocite, conform comunicatului emis de EMA.

EMA le recomandă celor vaccinați să rămână vigilenți în decurs de două săptămâni de la vaccinare. Până în prezent, majoritatea cazurilor de cheaguri de sânge raportate au apărut la femei sub 60 de ani în decursul a două săptămâni de la vaccinare. Pe baza dovezilor disponibile în prezent, nu au fost confirmați factori de risc specifici.

Autoritățile sanitare europene au remarcat faptul că cheagurile de sânge au apărut în venele creierului (tromboza sinusului venos cerebral), în abdomen (tromboza venei splanchnice) și în artere, asociate cu niveluri scăzute de trombocite și uneori sângerări, se mai arată în comunicat.

Recomandări

TINERII CONSUMATORI
MEDNES LANSEAZA ALBUM
RUSIA, DESCHISĂ LA DISCUȚII?
POFTIȚI ȘI PE LA NOI
UNDE MERGI AZI
CEI MAI INTELIGENȚI CÂINI

Comitetul a analizat 86 de cazuri de tromboză venoasă raportate în UE din 22 martie 2021, dintre care 18 au dus la deces. Combinația de cheaguri de sânge și trombocite scăzute este foarte rară, iar beneficiile generale ale vaccinului în prevenirea COVID-19 sunt mai mari decât riscurile de reacții adverse, transmit autoritățile.

Una dintre posibilele cauze ale apariției cheagurilor de sânge este un răspuns imun asemător celui care apare după administrarea de medicamente pentru coagulare. De asemenea, majoritatea cazurilor au fost după prima doza, dar acest lucru poate avea legătură și cu numărul mic de oameni vaccinați cu a doua doză.

Pacienții trebuie să semnaleze imediat una dintre următoarele simptome: dificultate de respirație, durere în piept, umflarea picioarelor, durere abdominală persistentă, simptome neurologice, inclusiv dureri de cap persistente sau vedere încețoșată, vase sparte sau vânătăi în locul injectării.

„Riscul de mortalitate din cauza COVID-19 este mult mai mare decât cel din cauza acestor efecte adverse”, spune Emer Cooke, directorul EMA.

Autoritățile britanice recomandă ca persoanele cu vârste de până la 30 de ani să nu fie vaccinate cu AstraZeneca

De asemenea, și Agenția Britanică a Medicamentului a transmis azi noi concluzii după ce a analizat cazurile de tromboză apărute după vaccinarea cu AstraZeneca, relatează BBC. Britanicii spun că tinerii care au între 18 și 29 de ani ar trebui vaccinați cu alt vaccin, dacă este disponibil.

În plus, cei care au fost vaccinați cu prima doză ar trebui să își facă rapelul tot cu AstraZeneca, iar doar cei care au făcut tromboze ar trebui, la rapel, să fie vaccinați cu un alt ser pe bază de ARN mesager.

20 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost administrate în Marea Britanie. 79 de britanici au făcut cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca. 19 dintre ei au murit, dintre care doi aveau mai puțin de 30 de ani.