- Șapte reacții alergice la vaccinul Pfizer/BioNTech, în SUA
- Americanii vor să facă teste clinice pe pacienții cu alergii
- Incidența reacțiilor alergice la vaccinul Pfizer, în limite
- Medicii pot lua decizia de a nu te vaccina, în funcție de fișa de triaj
Încă o persoană a făcut o reacţie alergică severă, după ce a fost vaccinată cu serul Pfizer/BioNTech în Statele Unite. Avea un istoric de alergie la un produs biologic şi, cu toate astea, a ales imunizarea. Şi-a revenit, dar şefii campaniei de vaccinare spun că aceste reacţii sunt mai frecvente decât se aşteptau şi vor teste clinice cu voluntari care se ştiu cu alergii, pentru a determina cauza acestor efecte.
Advertisment
Au fost vaccinaţi mai mult de un milion şi jumătate de oameni până acum. Reacţiile alergice raportate au fost două în Marea Britanie şi şapte în Statele Unite. Per total, cifra nu ar trebui să ne îngrijoreze.
Doina Azoicăi, epidemiolog: „Incidenţa care este estimată până în momentul de faţă este în limita incidenţei unor astfel de reacţii, care pot să apară la oricare preparat vaccinal.“
Recomandări
În fiecare centru de vaccinare va exista un triaj al pacienţilor, care vor completa şi o fişă, pe baza căreia medicul poate luat decizia de a nu administra vaccinul. De asemenea, după vaccinare vei aştepta 15 minute sub supravegherea cadrelor medicale, care vor să fie sigure că nu ai o reacție adversă rapidă la vaccin.
Doina Azoicăi, epidemiolog: „Ca şi o contraindicaţie este graviditatea, persoanele care alăptează, persoanele sub 16 ani şi persoanele care au un status imunodeprimat important, cum ar persoanele HIV pozitive.“