• Au fost desemnate nouă grupuri prioritare pentru vaccinare, printre care persoanele în vârstă aflate în îngrijire, personalul medical, pacienții internați în spitale și pacienții cu vârsta peste 80 de ani
  • Marea Britanie a comandat în total 357 milioane de doze de șapte vaccinuri diferite, dintre care un lot inițial de 800.000 de doze a fost deja livrat
  • Vaccinarea populației Marii Britanii va fi unul dintre cele mai mari proiecte civile din istorie

Marea Britanie a început astăzi vaccinarea împotriva Covid-19 cu dozele preparate de Pfizer și BioNTech. Primele categorii care urmează să fie imunizate sunt personalul medical de îngrijire la domiciliu, pacienții internați în spitale și pacienții cu vârsta peste 80 de ani, scrie Bloomberg.

Un lot inițial de 800.000 de doze – suficient pentru a vaccina 400.000 de persoane – a fost livrat de la locul de fabricație din Belgia, la doar câteva zile după ce Marea Britanie a devenit prima țară occidentală care a autorizat utilizarea de urgență a vaccinului.

Dozele vor fi împărțite între cele patru națiuni ale Regatului Unit. Cele mai multe vor ajunge în Anglia și în Țara Galilor, 65.000 vor fi alocate pentru Scoția și 25.000, pentru Irlanda de Nord.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

Cine sunt cei care vor fi vaccinați primii

Au fost desemnate nouă grupuri prioritare pentru vaccinare, persoanele în vârstă aflate în îngrijire fiind primele care vor primi vaccinul.

Între februarie și iulie, 65% dintre persoanele răpuse de Covid-19 au fost cele cu vârsta peste 75 de ani și cel puțin 2 din 5 case de îngrijire au raportat un focar.

În Anglia, vaccinul va fi distribuit prin mai mult de 50 de trusturi ale sistemului sanitar – entități care deservesc spitalele țării, prin spitale, site-uri de vaccinare la scară largă și programe comunitare. Unele dintre aceste grupuri de lucru sunt grupate în jurul zonelor cu cele mai multe infecții de Covid-19 de la începutul pandemiei.

O problemă aparte legată de vaccinul de la Pfizer este depozitarea acestuia. Vaccinul trebuie păstrat în depozite la temperaturi foarte joase, la aproximativ -70 de grade Celsius. Compania a dezvoltat un sistem de expediere prin care este menținută această temperatură timp de 10 zile. După ce este decongelat, vaccinul poate fi păstrat timp de cinci zile la temperaturi între 2 și –8°C.

Calea spre vaccinarea în masă

Marea Britanie a comandat în total 357 milioane de doze de șapte vaccinuri diferite, între care 40 de milioane de doze – suficiente pentru 20 de milioane de oameni – de la Pfizer, 100 de milioane de doze de la AstraZeneca/Universitatea din Oxford și 60 de milioane de doze de la Sanofi /GSK.

Până în prezent a fost aprobat doar vaccinul grupului Pfizer. Secretarul de Stat pentru Sănătate, Matt Hancock, a spus că Marea Britanie e posibil să primească 5 milioane de doze până la sfârșitul anului.

Vaccinarea populației Regatului Unit – una dintre cele mai mari populații din Europa – „va fi unul dintre cele mai mari proiecte civile din istorie”, a declarat Hancock într-un interviu la radio atunci când a fost anunțată aprobarea vaccinului Pfizer.