- Andrei Baciu: „Astăzi (n.r – joi, 11 februarie)mi-am făcut rapelul, mă simt bine, nu am niciun fel de reacție adverse, așa că încurajez pe toată lumea să-și facă”
- Andrei Baciu: „Vaccinarea trebuie să fie accelerată cât de mult se poate fiind singura care ne duce înainte”
- Andrei Baciu, despre condiționarea actului medical: ,,Este un gest inuman!”
Andrei Baciu este secretar de stat în Ministerul Sănătății și a discutat cu Vlad Craiovean în emisiunea „Ochii pe mine!” despre bilanțul vaccinării în România.
Andrei Baciu: ,,S-a ajuns la cifra de un million de vaccinări administrate în România”
,,În primul rând, aș dori să vă spun un lucru, totuși am depășit o bornă simbolică. Astăzi (n.r. – 11 februarie) s-a ajuns la cifra de un million de vaccinări administrate în România. Este o acțiune fără precedent la nivele global. (…) La nivel global România a fost clasată pe locul 14. O analiză efectuată pe 73 de țări. Este încurajator să vezi că România este totuși pe un loc fruntaș, ținând cont de condițiile preexistente, de condițiile care definesc sistemul de sănătate din România”, a spus Andrei Baciu.
,,Critici au fost aduse mai degrabă cu privire la îndeplinirea termenului contractual de către companiile cu care Comisia Europeană a intrat în contract. Să știți că și noi am avut poziții exprimate în spațiul public, dar aceste lucruri nu se tranșează și nu se rezolvă în spațiul public. În primul rând, aici cred că putem să vedem importanța apartanenței și beneficiile apartenenței la această familie mai mare europeană”,a spus Andrei Baciu despre criticile la adresa UE privind contractele de vaccinare.
„Uitați-vă ce se întâmplă în țările învecinate României. Republica Moldova, din nefericire încă nu are nicio persoană vaccinată. Aceasta ar fi fost cel mai probabil și situația României dacă nu am fi făcut parte din marea familie europeană, dacă nu am fi fost stat membru al UE.”
Andrei Baciu a vorbit și despre recomandările OMS cu privire la mărirerea vârstei de vaccinare pentru vaccinul AstraZeneca.
„Acum, cu privire la recomandările vaccinului produs de către Astra Zeneca, recomandarea Agenției Europene a Medicamentului este ca acest vaccin să fie utilizat la persoane între 18 și 55. Este important să înțelegem diferențele. Este recomandat între 18 și 55 de ani, nu este interzis persoanelor de peste 55 de ani. Este foarte importantă această nuanță. În sensul în care datele furnizate până la momentul când s-a emis această autorizație erau complete și suficiente pentru a emite o recomandare pentru aceast interval populațional.”
„Sigur că se lucrează și în Europa și în State și pentru alte grupe populaționale, cât și pentru alte tipuri de patologii. Spre exemplu, există și vaccinuri care desfășoare studii clinice pentru populația pediatrică 12-18 ani. Însă recomandarea oficială din partea Agenției Europene a Medicamentului va veni când aceste informații vor fi complete.”
Andrei Baciu: „În momentul de față avem trei tipuri de centre de vaccinare care funcționează”
„Cele care continuă vaccinarea pentru etapa întâi și aici ne referim la vaccinarea rapelului – aici vorbim de un număr de 269 de centre, după care avem centre destinate etapei a doua unde se vaccinează în principal prima doză. Vorbim de un număr de 221de centre și cu 337 de fluxuri.”
„Asta înseamnă că există centre care au 2-3 puncte de vaccinare, centre mai mari. Mai sunt centre care sunt în intriorul unor unități care aparțin Ministerului Apărării Naționale sau MAI, tocmai pentru că acolo există deja unități medicale. Deci, vorbi de aprox. 580 de centre de vaccinare care funccționează în acest moment.”
Andrei Baciu crede că vom ajunge la imunizarea colectivă la sfârștiul verii.
„Cred că ar trebui să ajungem undeva până la sfârșitul verii, septembrie, depinde de numărul de doze care vor fi administrate, de numărul de doze care sosesec în România. Dorința de vaccinare este semnificativă și este îmbucurător acest lucru. Numai așa se poate închide acest capitol nefast prin dezvoltarea unei imunități care să ne protejeze.”
Andrei Baciu a spus despre cazul de la Gorj vaccinat cu doză diferită la rapel că bărbatul nu are nicio problemă, din punct de vedere medical.
„Din punct de vedere medical, nu este niciun fel de probleme. Nu se recomandă folosirea celei de-a doua doze din motive științifice. Ambele vaccinuri proiectează cumva același tip de configurație moleculară, astfel încât efectul ar fi fost cam același. Sigur, nu trebuie să se întâmple astfel de situații. Noi am prevăzut foarte clar cum trebuie să se desfășoare lucrurile. Există instrucțiuni foarte clare.”
„Noi am gânditoare de la bun început de-o manieră în care să fie lucrurile culoare separate. Pentru că acum vorbim de 2-3 tipuri de vaccinuri pe care le avem la dispoziție. Vă dați seama dacă într-un centru de vaccinare ar fi 6-7-8 tipuri de vaccinuri, fiecare cu condiții de stocare diferite și administrare diferite, nu este nici pe departe simplu. Trebuie respectate culoarele separate pentru fiecare tip de vaccin.”