Avertismentul Greenpeace: Apa contaminată de la Fukushima ar putea schimba ADN-ul uman

January 22, 2020, Okuma, Fukushima, Japan: Workers construct new storage tanks to store processed water in ALPS water processing system to purify contaminated water at tsunami-devastated Tokyo Electric Power Company (TEPCO) Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant in Okuma town, Fukushima Prefecture, 22 January 2020. The storage tanks including water processed in the ALPS will be full around summer of 2022, TEPCO has told. Japanese government need to decide soon how manage the processed water still including tritium. (Credit Image: Kimimasa Mayama/POOL via ZUMA Wire) Pictured: NUCLEAR ACCIDENT EARTHQUAKE,Image: 494268415, License: Rights-managed, Restrictions: -ARG, -BEL, -CHN, -CZE, -FIN, -HUN, -JPN, -MEX, -NLD, -NOR, -PER, -PRT, -SVN, -SWE, -CHE, -TWN, -GBR, Model Release: no

Apa contaminată de la centrala nucleară Fukushima, care ar putea fi aruncată în curând în mare, conține o substanță radioactivă care are potențialul de a deteriora ADN-ul uman. Avertismentul a venit din partea Greenpeace, relatează CNN.

Pentru a răci miezurile de combustibil de la centrala nucleară deteriorată de la Fukushima, operatorul a pompat zeci de mii de tone de apă de-a lungul anilor, dar acum, apa trebuie eliminată.

Grupul ecologist susține că cele 1,23 milioane de tone metrice de apă stocate în centrală conțin niveluri „periculoase” ale izotopului radioactiv Carbon-14 și alți radionuclizi „periculoși”. Despre acestea se spune că va avea „consecințe grave pe termen lung pentru oameni și mediu” dacă apa este eliberată în Oceanul Pacific.

Într-un raport publicat vineri, Greenpeace a spus că această apă „are potențialul de a deteriora ADN-ul uman”.

Autoritățile japoneze încă nu știu ce să facă cu apa. Acestea au indicat că singura soluție este să o elibereze în ocean – un plan care se confruntă cu opoziția militanților de mediu și a reprezentanților industriei de pescuit.

Teoretic, apa ar putea fi transportată într-o altă regiune sau transformată în ciment, ambele alternative vin cu propriile daune către mediu. Un expert în materiale nucleare, de la Universitatea Sheffield spune că „nu există o soluție bună pentru acest tip de material”.

Exit mobile version