Aproape 200 de medici au semnat o petiție prin care cer desființarea sistemului non-COVID

Aproape 200 de medici semnează o petiţie prin care cer ca spitalele să nu mai fie împărţite în COVID şi non-COVID. Unii dintre ei lucrează de la începutul epidemiei în spitale Covid şi sunt epuizaţi.

Alţii vor ca pacienţii să nu fie plimbaţi între spitale, să fie trataţi în spitalele în care ajung. Pentru asta este nevoie de circuite, pe care nici până acum nu le au toate spitalele.

La Câmpulung, de exemplu, erau trataţi în jur de de 1.000 de bolnavi pe lună. Din aprilie, spitalul este suport Covid. Medicul Mădălin Iordache, directorul spitalului, îţi spune că există voinţă doar într-un singur sens.

Mădălin Iordache, directorul spitalului din Câmpulung: „Rămânem cu COVID şi non-COVID până în pânzele albe, că aşa vrem noi. Atunci când este vorba despre a mări numărul de paturi COVID, neferictă exprimarea, se găseşte bunăvoinţă, se găsesc resurse, se imaginează circuite. Cand vorbim de non-COVID într-un spital COVID e ca şi cum ai arăta tămâia încornoratului.”

La Câmplung nu se schimbă nimic nici pentru bolnavii cronici, care au pierdut principalul spital din zonă, nici pentru pacienţii COVID-19. De luni de zile, spitalul cere echipamente şi medici, ca să se descurce mai bine. Cereri fără ecou.

Mădălin Iordache, directorul spitalului din Câmpulug: „Trimitem aproape lunar solicitări către DSP, ISU, Ministerul Sănătăţii, prefectură şi mai completaţi dumneavostră, că asta facem zilnic, trimitem şi răspundem la tot felul de întrebări în care le atragem atenţia că şi luna trecută i-am informat că nu avem anestezişti şi nu avem decât trei ventilatoare şi şi luna asta îi informăm acleaşi lucru şi nu se întâmplă nimic.”

Medicul Iordache a cerut ventilatoare. N-a primit. A cerut medici, rezidenți, ba chiar și studenți, n-a primit.

Mădălin Iordache, directorul spitalului din Câmpulung: „Nu avem decât trei internişti, doi medici de boli infecţioase şi ei trebuie să vadă în jur de 100 de bolnavi, majoritatea confirmaţi cu COVID-19 care se află în trei corpuri ale spitalului. Gândiţi-vă cum aleargă medicul de gardă din corpul central la secţia de boli infecţioase şi eventual şi la psihiatrie, unde e nevoie de el.”

Pe final, un semnal de alarmă la care nu s-a gândit aproape nimeni până acum.

Mădălin Iordache, directorul spitalului din Câmpulug: „Cei care deszăpezesc de ani de zile drumurile ţării şi ştim cum le deszăpesc, să se gândească că, în perioada asta, dacă se închide Bărăganul şi ce se mai închide, unele spitale vor rămâne fără oxigen. Dar bănuiesc că asta-i aşa, de perspectivă şi nu s-a gândit nimeni la ea.”

Exit mobile version