- Doar în cele 19 spitale aflate în subordinea Primăriei e nevoie de aproape 400 de medici.
- Colegiul Medicilor Acoperirea posturilor nu trebuie să aibă culoare politică.
- Doar în București este nevoie de aproape 900 de medic.
Exportăm creiere. 22 de mii de medici au vrut sa plece din țară în ultimii 10 ani. 900 de posturi de medici sunt vacante în spitalele publice din București.
De ce le ținem blocate, întreabă Colegiul Medicilor? Doar în Capitală sunt nouă sute de posturi de medici vacante. Vorbim de 500 de posturi de medici neacoperite la nivelul spitalelor aflate în administrarea Ministerului Sănătăţii și aproape 400 de posturi în spitalele coordonate de ASSMB.
În același timp, SANITAS anunță declanșarea procedurilor pentru grevă generală, în februarie.
De 6 ani se tot numără posturile vacante, iar premierul a cerut ca numărătoarea să fie luată de la capăt.
Unde este problema?
,,La nivel național nu stăm foarte rău, problema cea mai gravă este distribuția inegală a acestor medici. Aproape 50 la sută sunt concentrați în zonele universitare. Avem Bucureștiul cu peste 7 medici la 1000 de locuitori, Clujul, Iașul. Practic avem 2 Românii. Una cu exces și una cu 26 de județe care au între unu și doi medici la 1000 de locuitori”, a transmis Daniel Coriu, Președintele Colegiului Medicilor din România la Aleph News.
,,Medicii consideră că pentru a practica o medicină corectă este nevoie de infrastructura medicală rezonabilă. Am realizat un studiu anul trecut care a fost pe mai multe direcții de cercetare la care au răspuns mai mulți medici. Una se referă la burnout și avem 36 la sută la risc major de burnout, din care jumate sunt tineri, sub 35 de ani. A doua direcție a studiului a fost intenția de migrație externă. Vorbeam aici de cei care au dorit să plece din România având deja cabinete și familie aici. Procentul este undeva la 30 la sută”.
Citește și