• Un miliard de oameni din 43 de țări sunt expuși riscului de holeră, a avertizat vineri, 19 mai, ONU.
  • Deși mijloacele pentru a opri această pandemie sunt bine cunoscute, sunt necesare cu disperare resurse pentru a le pune în aplicare.
  • Autoritățile o consideră o răspândire îngrijorătoare.

ONU are nevoie de 640 de milioane de dolari pentru a lupta împotriva holerei, scrie France Info. Până acum, în acest an, 24 de țări au raportat focare de holeră, față de 15, la jumătatea lunii mai a anului trecut. Țări care nu erau afectate în mod normal, devin acum victime ale holerei, iar rata mortalității este mult mai mare decât cea obișnuită, de 1%.

Un vaccin neatractiv pentru producători

Holera provoacă diaree, vărsături și poate fi deosebit de periculoasă pentru cei mici. Henry Gray, un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) însărcinat cu lupta împotriva acestei boli infecțioase, a dat vina pe sărăcie, pe conflicte, pe încălzirea globală și pe schimbarea domiciliului oamenilor. Aceștia, spun el, sunt factorii care provoacă creșterea numărului de cazuri.

Peste 18 milioane de doze de vaccin au fost solicitate în acest an, dar numai opt milioane sunt disponibile. Acest aspect a dus la oprirea campaniilor de prevenire. De asemenea, OMS a fost nevoită să recomande o singură doză de vaccin în loc de două, pentru a salva mai multe persoane, însă cu riscul de a le proteja pentru mai puțin timp.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Vaccinul nu este foarte atractiv pentru producători, pentru că nu există o piață în țările bogate. Cazurile de holeră au scăzut în mod constant în zece ani, dar din 2021, situația a luat o turnură neașteptată. Cele mai afectate țări până acum în acest an sunt Malawi și Mozambic. Alte nouă țări sunt considerate a fi în „criză acută”: Burundi, Camerun, Republica Democratică Congo, Etiopia, Kenya, Somalia, Siria, Zambia și Zimbabwe.

Citește și: