• Organizația Mondială a Sănătății avertizează că varianta de coronavirus descoperită în India este mai contagioasă
  • De asemenea, varianta B.1.617 prezintă caracteristici care ar putea reduce eficiența vaccinurilor
  • Medicul șef al OMS spune că varianta B.1.617 nu este singura responsabilă de situația critică din India

Varianta indiană a coronavirusului este mai contagioasă și pare a fi rezistentă la vaccinuri, a avertizat sâmbătă medicul șef al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Soumya Swaminathan, conform Le Figaro.

India a înregistrat sâmbătă un număr record de decese provocate de COVID-19, peste 4.000 și mai mult de 400.000 de infectări noi, dar experții consideră că cifrele oficiale sunt subestimate. Într-un interviu acordat AFP, Soumya Swaminathanan, medic pediatru și cercetător indian, a spus că varianta B.1.617, care a fost detectată pentru prima dată în India în octombrie, este, fără îndoială, un factor care accelerează pandemia.

Această variantă ar putea fi clasificată de OMS în lista celor considerate a fi mai periculoase decât versiunea originală a virusului, din cauza contagiozității mari, a capacității lor de rezista în fața vaccinurilor și a ratei mortalității în rândul persoanelor infectate. Varianta B.1.617 „are caracteristici care cresc transmiterea și care o pot face, de asemenea, rezistentă la anticorpii dezvoltați prin vaccinare sau după vindecare”, a explicat medicul.

Recomandări

IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA
CE RATING DĂ FITCH?
CARE-I MODA ÎN 2025?
UNDE FACI COWORKING?
CARE-I TRENDUL PE TIKTOK?

Cu toate acestea, reprezenantul OMS subliniază faptul că tulpina B.1.617 nu este singurul factor care a dus la creșterea spectaculoasă a cazurilor din India. Soumya Swaminathanan crede că și adunările în masă au contribuit și spune că semnele dezastrului nu au fost observate la timp de către autorități.

„Pentru moment, este foarte dificil să lupți împotriva virusului deoarece epidemia afectează mii de oameni și se înmulțește cu o viteză pe care este foarte greu să o oprești”, a spus Soumya Swaminathan. Ea avertizează că doar vaccinarea nu este suficientă pentru a recâștiga controlul situației. India, care este cel mai mare producător de vaccinuri din lume, a administrat până acum două doze doar la 2% din populația sa de 1,3 miliarde. „Va dura luni, dacă nu chiar ani, pentru a ajunge la o rată de 70% până la 80%” de populație imunizată, potrivit cercetătorului.

Soumya Swaminathan spune că măsurile sanitare trebuie respectate pentru a ține pandemie sub control și atrage atenția asupra situației critice din India, care ar putea crește riscul apariției unor noi variante și mai periculoase.

„Cu cât virusul se reproduce, se răspândește și se transmite, cu atât crește riscul de mutații”, a subliniat omul de știință. Variantele care acumulează un număr mare de mutații pot deveni în cele din urmă rezistente la vaccinurile pe care le avem în prezent. „Va fi o problemă pentru întreaga lume”, a spus Soumya Swaminathan.