• Rusia a avertizat vineri că virusul de gripă aviară detectat în februarie la la 7 ferme avicole ruseşti ar putea suferi mutaţii.
  • Potrivit primelor evaluări ale OMS, probabilitatea transmiterii H5N8 de la om la om „este foarte scăzută”.

Șefa agenţiei sanitare ruse Rospotrebnadzor avertizează că probabilitatea ca gripa aviară să înceapă să se transmită de la om la om este „foarte mare”.

“Probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este foarte mare. Cel mai probabil, aceasta se va şi întâmpla, dar am putut anticipa înainte ca răul să se întâmple”, a declarat şefa agenţiei sanitare ruse Rospotrebnadzor, Anna Popova, citată de agenţia oficială de presă rusă TASS.

Totodată, ea spune că avem timp să ne pregătim pentru un astfel de scenariu, de a dezvolta un vaccin şi de a efectua teste pentru a detecta tulpina virusului, a cărui apariţie la oameni a fost anunţată la 20 februarie de către Moscova.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Rusia anunțase în februarie că au fost depistate primele cazuri din lume de gripă aviară H5N8 la oameni și nu există indicii privind transmiterea între oameni.

Potrivit primelor evaluări ale OMS, probabilitatea transmiterii H5N8 de la om la om „este foarte scăzută”.

În 2020 cazuri de gripă aviară au fost raportate în Bulgaria, Republica Cehă, Egipt, Germania, Ungaria, Irak, Japonia, Kazahstan, Olanda, România şi Regatul Unit.