BA.2, noua versiune a Omicron, supranumită „varianta invizibilă”, este și mai contagioasă

COVID

COVID

BA.2, un subtip al coronavirusului este de 1,5 ori mai transmisibil, dar nu mai grav, potrivit unei analize intermediare din Danemarca, relatează EL PAIS.

Varianta omicron a coronavirusului era deja virusul cu cea mai rapidă răspândire din istorie, dar o subvariantă numită BA.2 ar putea fi chiar mai transmisibilă decât versiunea observată până acum, cunoscută sub numele de BA.1. Una dintre țările care monitorizează cel mai atent mutațiile coronavirusului, Danemarca, a detectat o creștere explozivă a BA.2 până la dominanță în doar câteva săptămâni.

Datele preliminare daneze sugerează că BA.2 este de 1,5 ori mai contagios decât subtipul clasic Omicron, potrivit rezultatelor publicate miercuri de autoritățile daneze. Vestea bună este că vaccinarea rămâne foarte eficientă în prevenirea cazurilor grave de COVID, indiferent de variantă. Danemarca are mai multe cazuri decât oricând, dar numărul persoanelor internate la terapie intensivă este în scădere.

BA.2 a fost supranumită „varianta invizibilă”

Echipa microbiologului Darío García de Viedma, de la spitalul Gregorio Marañón din Madrid, a confirmat miercuri două dintre primele cazuri de BA.2 în Spania, unde prezența acestei subvariante este încă nesemnificativă. Cercetătorul subliniază că cele două subtipuri de omicron sunt mai diferite unul de celălalt decât virusul original Wuhan și varianta alfa, detectată în Marea Britanie la sfârșitul anului 2020. „Vorbim despre o diferență foarte mare. BA.2 are destule mutații pentru a face să merite să fie urmărit îndeaproape”, spune García de Viedma. Nu există niciun indiciu că BA.2 provoacă o boală mai gravă decât omologul său.

Unele teste PCR caută trei gene ale virusului pentru a diagnostica infecția. Varianta delta, descoperită în India și dominantă în lume până la sfârșitul anului 2021, a fost găsită în toate cele trei gene, dar versiunea clasică a omicronului are o mutație care face ca doar două dintre gene să fie detectate. Această caracteristică a permis să se ghicească dacă o persoană a fost infectată cu delta sau omicron cu ajutorul unui simplu PCR, fără a fi necesară secvențierea întregului genom al virusului. Subvarianta BA.2, însă, nu are această mutație și nu se poate distinge de delta cu aceste teste specifice, motiv pentru care a fost supranumită „varianta invizibilă”, un nume care nu este pe placul multor experți, cum ar fi virusologul María Iglesias de la Centrul Național de Microbiologie.

Se crede pe scară largă că SARS-CoV-2 este predispus să evolueze într-o versiune mai benignă, dar nu este așa, spune geneticianul Emma Hodcroft de la Universitatea din Berna (Elveția). De fapt, omicronul nu este derivat din delta. Nici delta nu a derivat din alfa. „Poate că SARS-CoV-2 a rămas fără trucuri noi care să-i schimbe comportamentul. Dar poate că există o altă combinație care va crește și mai mult transmisibilitatea, gravitatea sau capacitatea de a scăpa de apărare. Din păcate, nu există nicio modalitate de a prezice acest lucru. De aceea este atât de important să continuăm să investim în supravegherea virusurilor”, avertizează ea.

Exit mobile version